Füvek varázsereje

Pálinkás Juliannáról már lemondtakaz orvosok, mikor 25 éve a fővárosból Piliscsévre költözött. Ahol először saját magát, majd még számos beteget meggyógyított saját termesztésű gyógyfüveivel.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 07. 22. vasárnap2012. 07. 22.
Füvek varázsereje

A vékony nőből árad az energia, pedig csupán napi három-négy órát alszik. Kertjét és gyógyfüves farmját műveli, tanfolyamokat tart természetgyógyász-tanulóknak. Szárít, tasakol, címkéz – mindezt puszta kézzel, a vágáshoz sem használ fémet, a nejlont nagyon utálja. Ökopiacokra is jár a népi gyógyító, aki tagja a Biokontroll Hungária Egyesületnek. Míg gyógyteáját iszom, azon tűnődöm: a válása óta egyedül élő asszony hogyan bírja mindezt, túl a hatvanon?

– A zöldségeimből készült ételek adnak erőt, s naponta iszom egy speciális teakeveréket. A leghasznosabb étkek mindig vitamin- és ásványi anyagokban dús, vegyszermentes terményekből készülnek. Gyerekkoromban nagymamám kölesből, hajdinából, zabpehelyből főzött nekünk kását, levest, s ezek meggátolták, hogy szervezetünk elsavasodjon. Nem is voltam beteg sose! Később a városi lét, a stresszes pénzügyi munka „betett” nekem. Asztmás lettem, bár nem dohányzom, s volt infarktusom is. A fekélyes gyomrom vérzett, a hajam kihullott a piruláktól. Az orvosok azt mondták, hegyvidéken még kihúzhatom egy ideig. Rokkantként jöttem ide, de a nagyfiam biztatott, ne adjam fel! S én a dorogi könyvtárban elkezdtem régi füveskönyveket bújni, a latin részeket lefordíttatni, s vettem újakat is. Hamarosan minden növényről tudtam, mire jó.

Gyógyteákat ittam, kinőtt a hajam, elmúltak a panaszaim. Ennek híre ment a faluban, egyre többen kértek tőlem segítséget. Ezt a felelősséget iskolázatlanul, az orvosokkal való együttműködés nélkül már nem mertem vállalni, ezért 1991–92-ben elvégeztem a kétéves természetgyógyász iskolát. Aki engem felkeres, mindig elkérem az orvosi leleteit vagy legalább a vérképét. Összeállítottam egy 40 kérdéses tesztlapot is. Mert már tudtam: a betegségeket kúrálhatjuk hatásos gyógyfüvekkel, de ezekre minden szervezet másként reagál.

– Milyen eredményekről számolnak be a „páciensei”?
– Mivel a termesztés, feldolgozás mellett nincs időm naplót vezetni, csak azt mondhatom: a Teremtő eddig megkímélt a kudarcoktól. Közös öröm, ha valaki felhagy a nyugtatók szedésével és inkább az én stressz elleni orbáncfüves teámat issza, a galagonya-keveréktől nyugodtabban ver a szíve, a citromtól megszűnik a magas vérnyomása, a máriatövis-keveréktől rendbe jön a mája. Csodák? Egy 11 éves kislányon elszaporodtak a szemölcsök, az orvosok nem tudtak vele mit kezdeni. Ecetben érlelt preparátumot adtam neki, amit estétől reggelig ráragasztott a szemölcseire: a kezelés után másnapra eltűntek. Ez égő fájdalommal jár, de kibírta, s boldog, hogy már nem kell dugdosnia a kezét. Az izomsorvadásos Marcit 3 évesen úgy hozták ide, hogy négykézláb mászott, az esete kifogott az orvosokon. Három éve issza az izomerősítő teakeverékemet, hetente teafürdőt tart. Mikor láttam, hogy a saját lábán megy ki megnézni a nyulaimat, fojtogatott a sírás. Hiszen annyi izomerősítő gyógyfüvünk van, és ez a fiú majdnem lebénult!

Julianna biofarmjának gyógyfüvei gyümölcsfák árnyékában nőnek, s a veteményesre is vigyáznak. A burgonya kártevői ellen a mustármag a fővédnök, ami mellesleg a köszvényre is hatásos. Nincs krumplibogár vagy kukac a gyümölcsben, így a gyerekeit, a hat unokáját bioszörppel, -lekvárral, -befőttel is ellátja. Nem véletlen, hogy egészségesek!

Ezek is érdekelhetnek