Tehetség, akire Szalóki Ági is felfigyelt!

Mindig jönnek újabb tehetségek? Alig fejeződik be az egyik, máris itt a következő show. Ez a nyár az ősszel adásba kerülő felvételekkel telik. Több kérdés is felvetődhet a televíziós csillaggyárak és megasztárcsinálók megállíthatatlan szériáival kapcsolatban. A legnagyobb dilemma: mi lesz azokkal, akik nem jutnak tovább?

Család-otthonBorzák Tibor2012. 07. 24. kedd2012. 07. 24.

Kép: Rubay Lacika, tehetséges énekes és táncos fiú, akit felkarolt Szaloki Ági énekesnő 2012.06.24. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tehetség, akire Szalóki Ági is felfigyelt!
Rubay Lacika, tehetséges énekes és táncos fiú, akit felkarolt Szaloki Ági énekesnő 2012.06.24. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Egyre kopottabbak az erzsébetvárosi utcák, ahogy a körúttól mind beljebb haladunk. Némelyik épület kívülről is elkeserítő képet mutat, amikor pedig belépünk a nagykapun, sírni volna kedvünk. A lépcsőház falán mállik a vakolat, kitörtek az ablaküvegek, rozsdásodik a kovácsoltvas korlát. Felújításra semmi esély nincs, az önkormányzat pénze másra kell. A lakók már beletörődtek a megváltoztathatatlanba, valószínűleg sosem tudnak innen elköltözni. Pedig többségük nem ezt a sorsot érdemelné. Így például a tizenkét esztendős Rubay Lacika is, akit a televíziós tehetségkutatókból az egész ország ismer.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy neves „keresztanyja” van. Szalóki Ági énekesnő évekkel ezelőtt figyelt fel rá, s mára szoros kapcsolat alakult ki köztük. Ritka ez a művészvilágban. Ezért is szerveztünk találkozót a sztárpalánta otthonába. Hamarosan jön a páros, addig a kisfiú anyukájával, Dani Juliannával beszélgetünk.

– Egyedül nevelem a gyerekeimet. És büszke vagyok rájuk! – mosolyodik el. – A legnagyobb, Lali klímaszerelőnek tanul, Lacika ötödikes, Viki másodikos. Nagyon nehezen élünk. Egy konyhán dolgozom a közelben. Sajnos a keresetem olyan kevés, hogy ha kifizetném belőle a lakbért és a rezsit, szinte semmire sem maradna. Van is hátralékom rendesen. Nekem a gyerekek az elsők! Élelem mindig kerül az asztalra. A gyerekek tisztán járnak, jól tanulnak. Különórákra persze már nem futja. Amikor nagyon kell, Isten ad valamennyit.

Lacika felől érdeklődöm, és mintha forgatókönyv alapján haladnánk, végszóra betoppan. Háta mögött Szalóki Ági mosolyog. A napot együtt töltötték: Pilisborosjenőn, barátoknál ebédeltek, majd strandoltak az Omszki-tónál.
– Mindenki felismert! Azt akarták, hogy énekeljek – újságolja a legényke, aki joggal hárította el a biztatást, merthogy a vízben inkább lubickolni akart, nem pedig danászni.

Persze nem véletlen ez a népszerűség, hiszen több televíziós tehetségkutatón felbukkant már. Először kilencévesen hip-hopot táncolt a Sztárpalánta műsorban, amit meg is nyert – mutatja a vele járó aranyserleget. Kétszer próbálkozott a Csillag születikben, s volt egy kitérője a Megasztárban is. Korábban két igent, legutóbb már hármat kapott, csak Puzsér Róbert nem juttatta tovább. Hernádi Judit viszont azt mondta: „Tiszta cuki ez a gyerek!”

– Nem bánom, hogy kiestem – zárja le a témát Lacika. – Előttem az élet… Sokat kell még tanulnom. De aztán megint előjövök…!
Szalóki Ági főleg népzenei sikereket tudhat magáénak. A saját útját járja, csak nívós feladatokat vállal. Azon művészek közé tartozik, akit soha senki nem tudna átformálni. Mikor találkozott először Rubay Lacikával?

– Az Almássy Téri Szabadidő Központban léptem fel óvodások előtt – lapoz vissza az emlékeiben. – Mindig felhívok pár gyereket a színpadra. Lacika a szemével üzent, hogy mennyire szeretne feljönni. Szerencsére észrevettem. Aztán mikor elkezdett táncolni, a zenekarral együtt padlót fogtunk… A következő évben megismétlődött ugyanez. Harmadjára már nem hagytam annyiban: az óvoda segítségével kinyomoztam a telefonszámukat. Már az első alkalommal sokat beszélgettünk. Ilyeneket kérdezett: „Szerinted a felnőttek vagy a gyerekek a boldogabbak?” Gyakran felmegyek hozzájuk, az egész család befogadott.

– Senki más nem foglalkozik velem úgy, mint Ági. Együtt nyaraltunk Köveskálon. Táncelőadásokat néztünk, a moziban pedig a kedvencemről, a Michael Jacksonról szóló filmet – idézi fel élményeit Lacika.
– Nem is tudom, hogyan hálálhatnám meg, hogy van, aki mindenben támogatja – mondja az anyuka.

– Néha úgy érzem, nem segítek eléggé! – szabadkozik a megszólított.
– Dehogynem, Ági! Mindig számíthatunk rád. Szereted a gyerekeimet, odafigyelsz rájuk, ennél nagyobb ajándékot nem is adhatnál. Nekünk ennyi is elég – hangzik a válasz.

Azt azért nem árt tudni, hogy a sztárpalántát felkaroló énekesnőnek nincs túl jó véleménye a televíziós tehetségkutatókról, ahol futószalagon „gyártják” a csillagokat, akiknek kis idő múlva már a nevükre sem emlékezünk. Nem állnak melléjük, nincs is idő erre, hisz’ jönnek a következők. Ági azonban megértette a család döntését, mivel ő maga is gyerekfejjel kezdte a színpadi fellépéseket. Kell a megmérettetés, a visszacsatolás. Lacika már eddig is komoly teljesítményt nyújtott, remekül táncol, de az érzéseit igazán énekkel tudja kifejezni. Hogy tovább fejlődjön, felfedezze a világ színeit, megfelelő iskolába kerüljön, ahhoz támogatásra volna szüksége, hiszen édesanyjának nincs pénze.

– Híres ember akarok lenni, hogy segíthessek a családomnak – árulja el búcsúzóul Lacika.
Könnyű megcsúszni, néha csak apróságokon múlik – ám felkapaszkodni sokkal nehezebb. Hát még, ha nehéz körülmények közül érkezik az ember. Az akarat, a kitartás, a szorgalom azonban előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Nos, Rubay Laci a tehetség mellett ezekre is támaszkodhat.

HANG, AMI FOGVA TART
„Elmegyek, elmegyek, milyen úton indulok, még nem tudom” – száll a széllel a göndör hajú, mosolygós srác érces hangja. Kezében gitár, ügyesen játszik rajta. Sok járókelőt megállásra kényszerít. Jómagam kicsit messzebbről figyelem az utcai produkciót. A fiú előtt kalap, várja a forintokat. Ám azok csak nem akarnak szaporodni. Aztán a háttérből hirtelen előterem egy testes asszony, bedob egy kétszázast. Jön egy bácsika, sapkában, hajlott háttal, megtapsolja az énekest. Szállingóznak fiatalabbak is, leülnek az útpadkára, fémpénzt csörgetnek a kezükben. Nem tudok másra gondolni: a família szervezett akcióját látom. S feltételezésem a rögtönzött műsor végeztével beigazolódik: együtt hagyják el a terepet. De nem ez a lényeg, hanem a tiszta hang, ami fogva tart. A fiatalember őszinte mozdulatai, a hamvasság, ami amatőrként jellemzi. Csak reménykedem abban, hogy nem jut eszébe tehetségkutatókra jelentkezni – tizenötezrediknek. Énekeljen tovább slágereket az utcán.
Ott megőrizheti igazi egyéniségét.

HA MAJD FELNŐTTEK LESZNEK…
Akiket gyerekkorukban fedeznek fel, két esélyt kapnak. Vagy a szemünk előtt maradnak, vagy eltűnnek a süllyesztőben. Annak idején Szandi meg Szinetár Dóra volt a tinisztár, s ma már ők a „nagy öregek”. Az utóbbi idők televíziós tehetségkutatóiban gyerekfejjel nyert Utasi Árpi, a vajdasági mesemondó. Kezdetben kecsegtető ajánlatokat kapott, mostanában azonban semmit sem hallani róla. A kézdivásárhelyi László Attila eljutott egy lemezig, de a nagy áttörés elmaradt. A megasztáros kislányt, Patai Annát főként színházi feladatokkal keresik meg, nem egy darabban játszott már. A legutóbbi győztes, a 15 éves Radics Gigi (képünkön) kész profi, remélhetőleg „idősebb” korában is hallat még magáról.

Ezek is érdekelhetnek