Iskolarendőr védi a gyerekeket

Jelentősen csökkent a közúti közlekedési balesetben elhunyt gyermekek száma az utóbbi 20 évben, de még mindig nem lehetünk nyugodtak. Az apropó az Európai Bizottság negyedik közúti biztonsági napja volt.

Család-otthonBiczó Henriett2012. 08. 25. szombat2012. 08. 25.

Kép: apa fia család bicikli bukósisak egészség vidámság 2009 08 06 Fotó: Kállai Márton

Iskolarendőr védi a gyerekeket
apa fia család bicikli bukósisak egészség vidámság 2009 08 06 Fotó: Kállai Márton

Míg 1990-ben 107 gyermek vesztette életét az utakon, 2011-ben ez az adat már 12-re csökkent. Idén azonban ismét emelkedett a számuk: augusztusig 16 kiskorú lett közúti baleset áldozata. Ezért is jelentős az a közlekedésbiztonsági rendezvény, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) szervezett a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum közreműködésével a múlt héten, 8–18 éves fiatalok jelenlétével.

Az ORFK még 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, amelyen tavaly 2765 oktatási intézmény és 2143 rendőr vett részt – tudtuk meg Berzai Zsolt őrnagytól, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeleti és Baleset-megelőzési Osztály kiemelt főreferensétől. Az eredmény egyértelműen pozitív, az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek, az érintettek pedig nagyobb biztonságban érzik magukat. A döntéshozók az utóbbi években 50 milliárd forintot fordítottak közlekedésbiztonságra: korszerű gyalogátkelők, körforgalmak építésére iskolák és óvodák környékén. A rendőrség szeptemberi kampánya, a „Becsöngettek!”, igencsak aktuális. A tanítás kezdetekor és végén még több rendőr vigyázza a diákok testi épségét, hiszen a nyári szünet alatt a diákok és az autósok is kevésbé körültekintőek az utakon, vissza kell zökkenniük a felelősségteljesebb közlekedésbe. Az idei tervek között szerepel, hogy a megyei és a városi baleset-megelőzési bizottságok munkatársai felkeresik az általános iskolákat, és tájékoztatják a diákokat a közlekedés veszélyeiről, valamint a helyes közlekedési magatartásról. Amennyiben az oktatási intézmény vezetője erre lehetőséget ad, az iskolarendőr fogadóórát is tart az adott iskolában.

Fontosak az országos, gyermek- és ifjúsági versenyek – tájékoztatott Berzai Zsolt. Hasznosságukat mi sem bizonyítja jobban, mint a jelentkezők magas létszáma: a versenyekre 1400 iskola, közel 55 ezer tanuló jelentkezett. Már az ovisok is részt vehetnek a „Közlekedésbiztonság gyerekszemmel” elnevezésű rajzpályázaton, évente több ezer remekmű készül.
A „Közlekedik a család” elnevezésű vetélkedő a fiatalok és idősebbek részére egyaránt ötletes és vidám feladatokat felsorakoztató rendezvény, melynek döntője októberben lesz.

Részt lehet venni a „Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán” is, de többek között ott van a „Mezőgazdasági Vontatók Középiskolai Versenye”, amely vélhetően a nemzetközi gyakorlatban is egyedülálló közlekedésbiztonsági vetélkedő. Ezen kizárólag a leendő mezőgazdász középiskolások vehetnek részt.

Ezek is érdekelhetnek