Kereszttűzben az allergiások

A nyári hónapokban szívesen kirándulunk, strandolunk, szervezünk kerti sütéseket-főzéseket. Ám a különféle virágporokra allergiásak kénytelenek számos szórakozásból kimaradni, mivel szenvedésük csak fokozódik a szabadban.

Család-otthonBalogh Mária2012. 08. 15. szerda2012. 08. 15.

Kép: Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Kereszttűzben az allergiások
Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Szerte a világon több százmillió ember küzd a parlagfű-allergiával. Az ettől szenvedők a szezonban a kínok kínját élik át: viszket és könnyezik a szemük, folyik az orruk, kapar és fáj a torkuk. A tapasztalt betegek már a parlagfű virágzása előtt 1-2 hónappal elkezdik szedni a piruláikat. Mások a homeopátiás készítményektől várják a megoldást. Akik tehetik, a tengerpart mellé utaznak, ahol a sós víz és a levegő párája segít száműzni a kellemetlen tüneteket.

A panaszok akkor is megjelenhetnek, amikor az allergiás nem is találkozik a tüneteit elsősorban kiváltó allergénekkel. E jelenség oka gyakran a keresztallergia, amit nem egyszerű felismerni. Ilyenkor egyes anyagok képesek más allergén anyagokat helyettesíteni, ugyanazokat a jellegzetes tüneteket előidézni. Esetenként olyan csekély a két anyag közti irritációs eltérés, hogy az emberi szervezet – különösen, ha már amúgy is érzékeny az egyik allergénre – nem tudja őket megkülönböztetni egymástól. Jól meghatározható azon élelmiszerek köre, melyek az egyes virágporokra érzékenyeknél panaszokat okozhatnak. Nyár végén a parlagfű-allergiásoknál ilyen az őszibarack, dinnye, uborka, cukkini, egyes olajos magvak.

Keresztreakció esetén a jellegzetes tünetek a szájüregben lépnek fel elsőként, szájpad- és garatviszketés, ajak- és nyelvduzzanat formájában. Emellett előfordulhat még fulladásérzés, nehézlégzés és hasi görcs is.

A keresztallergia az allergiások mintegy 10%-át érinti, s a szezonon kívül többnyire nem okoz gondot. Ám pollenszórás idején a szokatlanul erős tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Nem árt, ha a házi patikában van calcium pezsgőtabletta, ami panasz esetén, első lépésként, jó szolgálatot tehet. B. M.

JELLEGZETES KERESZTALLERGIÁK:

Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, őszibarack, cukkini, egyes olajos magvak.
Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kapor, kamilla, napraforgó, kivi, dinnye, uborka, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi.
Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó.
Földimogyoró: dió.
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

Ezek is érdekelhetnek