Kertünk ékköve

A nyár végére rendszerint megfakulnak, elhervadnak a kert virágai, ilyenkor különösen üdítően hat az igényes sziklakert. A magas hegységek hangulatát megidézve célszerű lejtős területen kialakítani, mert így érhetjük el a legtermészetesebb hatást. Síkvidéki kertek esetében pedig törekedjünk arra, hogy az eredmény ne legyen mesterkélt.

Család-otthonKovács Réka2012. 08. 16. csütörtök2012. 08. 16.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kertünk ékköve
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sziklák mindamellett, hogy megadják a kert vázát, jellegzetes mikroklímát hoznak létre a növények számára. Meredek terepen nagyobb, sziklaszerűen elrendezett köveket használjunk. Síkon inkább döntsünk a sziklakibúvásos megoldás mellett, amikor vonulatszerűen – akár a magashegységben – a szikláknak csak a teteje bukik a felszínre. Többféle kőzet közül választhatunk, a lényeg, hogy egyféle kőből építsünk. Ha környékünkön van jellegzetes kőtípus, célszerű a kertünkben is azt használni.

A sziklakertet leginkább napsütötte területre építsük, s óvakodjunk a huzatos részektől, mivel a növényei többnyire a védett, meleg klímát kedvelik. A gyepfelület elválasztására legalább 20 cm mélységben murvasávot alkalmazzunk, s alá egy réteg geotextilt tegyünk, ezzel megelőzhetjük a tarackok terjedését.

Építéskor először is távolítsuk el a talajt mintegy 30 centi mélységben, majd alakítsuk ki a vízelvezető réteget (ez leginkább a vízszintes kertek esetében fontos). A területet gyomtalanítsuk, majd következhet a nagyobb méretű sziklák elhelyezése. Ezek adják a kert alapját, ezért valamennyit süllyesszük félig a talajfelszín alá, így később sem kell a kert megsüllyedésétől tartanunk. Alakítsunk ki több teraszt, ahová a növényeket ültethetjük. A hézagok kitöltéséhez szükségünk lesz a vázat adó kőzet aprított változatára, valamint jó minőségű kerti talajra. A növényeket ne ültessük túl sűrűn, tartsuk szem előtt a végleges méretüket. Beültetés után a köztes részeken vékony rétegben terítsünk el az alapsziklával azonos murvát, amivel elfedhetjük a csupasz földrészeket, s a növények számára is ideális környezetet teremtünk.

Ezek is érdekelhetnek