Népszórakoztató a varázsdobozból

Ismert emberek albumait lapozzuk fel sorozatunkban, régi fotográfiákat nézegetünk és hozzájuk kapcsolódó emlékeket idézünk. Ezúttal Rózsa György televíziós műsorvezető-szerkesztővel találkoztunk.

Család-otthonBorzák Tibor2012. 08. 09. csütörtök2012. 08. 09.

Kép: Rózsa György televíziós archív képei. 2012.05.14. Fotó: Bohanek Miklós

Népszórakoztató a varázsdobozból
Rózsa György televíziós archív képei. 2012.05.14. Fotó: Bohanek Miklós

Irigylendő gyerekkor

Zsebre dugott kézzel, hetykén állok a fényképezőgép előtt. Lehettem vagy két és fél éves. Érdemes alaposabban szemügyre venni a hajviseletemet is… Akkoriban, az ötvenes évek elején szokás volt műtermi képeket készíttetni. Sokak számára irigylendő a gyerekkorom, derűsen szemléltem a világot. Jól ment a tanulás, s afféle vezérürünek tartottak az osztályban. Némi túlzással: már akkor is passzolt rám a népszórakoztató jelző. Tízévesen határoztam el, hogy televíziós leszek. Magyarországon az idő tájt kezdődtek a kísérleti adások, csak keveseknek volt tévékészülékük, aztán a mi családunk is vett egyet. Megtapasztaltam, hogy mindenki imádja a „varázsdobozban” szereplő embereket, én is erre vágytam. Végül sikerült, már több mint 45 esztendőt töltöttem el a pályán. Mára én lettem az egyik legrégebben dolgozó képernyős.

Műsorok és rekordok

Rózsa Gyuri 40 – ezzel a címmel készült rólam portréműsor televíziós pályafutásom negyvenedik évfordulójára. Kollégáim kiderítették, hogy ugyanennyi sorozat fűződik a nevemhez. Talán ebben is rekorder vagyok. Az iskolatévével és gyerekműsorokkal kezdtem. Az Idesüss! számomra azért emlékezetes, mert együtt szerepeltem benne Pap Verával, akihez egy ideig gyengéd szálak fűztek, s ma is jó barátságban vagyunk. Kilenc év után ugyanennyi ideig dolgoztam a szórakoztató osztályon, majd rövidebb kitérőt tettem a sport területén, aztán producer főmunkatárs lettem. A Kapcsoltam telefonos játékot 10 évig vezettem, pedig az elején azt gondoltuk, hat-nyolc adás után elsöpör a népharag. A LEG-LEG-LEG 17 esztendőn át szögezte a képernyő elé a nézőket. Gyönyörű lányok vettek körül… A Zsákbamacska 174 adást ért meg! Aztán a kilencvenes években a Top Show műsorait már a Rózsa Produkció¬val gyártottam. Harmincegy világsztárt hoztunk el Budapestre, egyebek közt fellépett Gilbert Becaud, Gianni Morandi, Bonnie Tyler, Silvie Vartan, Gloria Gaynor, Kylie Minogue, Chris Rea. Valamennyien szerények, kedvesek voltak, szerettem a közelükben lenni. Kylie Minogue akkoriban szakított a barátjával, nem a legjobb hangulatban jött el hozzánk. Meg akarta nézni a várost, így kaptam az alkalmon és elvittem néhány romantikus helyre. Azt hiszem, sokan cseréltek volna velem!

Példát mutattak a szülők

Nekem a szüleim példaképek is. Édesapám 91 éves korában, két éve hagyott itt bennünket. Édesanyám a maga 87 esztendejével kifogyhatatlan energiával rendelkezik. Mindketten pedagógusok voltak, felmenőink között úgyszintén több tanárról tudunk. Ez a felvétel 2005-ben készült, amikor édesanyám nyolcvanadik születésnapját és kettejük hatvanadik házassági évfordulóját ünnepeltük. Hadd említsem meg a testvéremet is, akit Rózsa Sándornak hívnak. Amikor fiatalon a televízió gyártásvezetője lett, körbetelefonálta a partnereket, hogy vele kell majd tartani a kapcsolatot. A bemutatkozása után többen lecsapták a kagylót vagy visszaszóltak, hogy őket meg Veszelka Juliskának hívják. Akkoriban ment a Rózsa Sándor tv-sorozat…

Bejárta a Földet

Életem során eddig ötvennégy országban jártam. Dédelgetett álmom volt, hogy eljussak a Niagara-vízeséshez vagy Egyiptomba, a piramisokhoz. Szép emlékeket őrzök például Kínából, Japánból, Kubából, Új-Zélandról, Izlandról, Hawaiiról. Kambodzsában dokumentumfilmet forgattam a Pol Pot-rezsim árváiról. Nyolc éven át voltam a Magyar Tornaszövetség elnöke – gyorsan leszögezem: a nemzetközi szervezet pénzén utaztam! –, kínai kiküldetésben is jártam. A Mennyei Béke terén magamra öltöttem a császári viseletet, úgy fotóztattam le magam, hadd lássa mindenki, hogy ki az úr a háznál. A legkedvesebbek a családi utazásaink, minden évben nyaraltunk valamelyik tenger vagy tó mellett. Ez a kép 1986-ban készült Orfűn. Feleségemet, a tornászbajnoknő Kanyó Évát fiatalon és váratlanul elragadta a halál, hiányát a mai napig nem tudtam feldolgozni. Csilla lányunk balettművész lett, erős köztünk a kötelék. Egy tévéshow-ban versenypárosként még táncoltunk is.

Ezek is érdekelhetnek