Van mit tenni a beteg gyermekekért!

Az öt héten keresztül, október 1-jétől november 4-ig tartó Tegyünk Együtt a Gyermekekért program immár 11. alkalommal támogatja a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot. Az elmúlt évek során több mint 263 millió forint gyűlt a leukémiás és daganatos beteg gyermekek egészséges klinikai táplálkozásának, lelki rehabilitációjának támogatására.

Család-otthonBudai Horváth József2012. 09. 27. csütörtök2012. 09. 27.
Van mit tenni a beteg gyermekekért!

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat a Danone Kft.-vel közösen felmérést készített a daganatos és leukémiás betegséggel kezelt, s a már szerencsésen felgyógyult gyermekek táplálkozási szokásairól. Ennek során 166 – Magyarország mind a 8 gyermekonkológiai központjában – gyógyított gyermek szüleit kérdezték meg. A gyerekek többsége (37%) egy-másfél évig, 30%-a 8-12 hónapig, 29%-a 6-8 hónapig, 3%-a pedig több mint másfél évig állt vagy áll kezelés alatt. A válaszadók úgy nyilatkoztak, hogy a betegség kialakulása, illetve legyőzése után sokkal nagyobb figyelmet fordítanak gyermekeik egészséges táplálkozására.

– A daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél szinte minden esetben megfigyelhető valamilyen testsúlyváltozás, amit a szteroidos vagy a kemoterápiás kezelés magyaráz. A kérdőív alapján a kezelések alatt a gyerekek 90%-ánál számoltak be a testsúly drasztikus növekedéséről vagy csökkenéséről – mondta dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. – A szülők a betegség előtt jellemzően nem találkoztak dietetikussal, hiszen nem volt rá szükségük, de a kezelések alatt már konzultáltak szakemberrel. Tavaly a TEGY támogatásából minden gyermekonkológiai központban felállíthattunk egy-egy, táplálkozási szakemberek alkotta csapatot. Nekik ez év elejétől elsődleges feladatuk a gyermekek állapotfelmérése, valamint a szülőknek szóló szaktanácsadás a – szintén a támogatásnak köszönhetően megalkotott, immár országszerte egységes – szakmai protokollok alapján – tette hozzá a főorvos.

A kezelés alatt álló gyermekek 59%-ánál zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek pótolják a vitamint. Noha szinte minden kis pácienst érintett a testsúlyingadozás, a kezelés alatt a gyerekek fele (56%) mégsem követett semmilyen diétát, ami később gondot okozhat. A gyógyult gyermekek 84%-ánál regisztráltak testsúlynövekedést, 23%-nál több mint 6 kg mértékben.

A TEGY program az anyagi segítségen túl is törekszik támogatni a klinikákat és a gyermekeket. Közismert személyiségek, médiaszereplők, sportolók, művészek sora áll a program mellé, akik minden évben meglátogatják a klinikákon kezelt gyermekeket, s mosolyt csalnak az arcukra.

Ezek is érdekelhetnek