Táplálkozzunk színesen!

A legtöbben nem fogyasztunk elegendő színes zöldség- és gyümölcsfélét, keveset eszünk a zöldekből, a pirosakból vagy akár a sárgákból. Pedig minél hosszabb a „színes” ételek listája, annál több vitaminhoz, tápanyaghoz jutunk.

Család-otthondf2012. 10. 22. hétfő2012. 10. 22.

Kép: Zöldség gyümölcs szinskála 2012.10.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Táplálkozzunk színesen!
Zöldség gyümölcs szinskála 2012.10.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

ZÖLD
Olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, melyek segítenek megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Ilyen többek között az allil-izotiocianát, mely nem csak a ráktól védhet meg, de erős aromája miatt megfázás esetén tisztítja a légutakat. Megtalálható a fejes káposztában, a kelkáposztában és a kelbimbóban is. A zöldek másik fontos velejárója a lutein és a zaxanthin, két olyan antioxidáns, melyek segítenek megelőzni a szemfenék meszesedését (a makuladegenerációt), ami az időskori látásromlásért, vakságért felelős.

SÁRGA
Nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, ami segíti a sebek és hegek gyógyulását, óvja és regenerálja a bőrt a környezeti hatásoktól. Erősíti az immunrendszert, megvéd a fertőzéses betegségektől.

NARANCSSÁRGA
Tele vannak béta-karotinnal: ez adja többek között a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A szervezet a béta-karotin segítségével állítja elő a látásért felelős A-vitamint. De még mást is tud: erősíti az immunrendszert, véd a daganatos megbetegedések ellen, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát, óvja és erősíti a szívet.

PIROS
A piros gyümölcsök és zöldségek a likopin miatt pirosak. A likopinnak fontos szerepe van az egészségvédelemben. A májban, tüdőben, prosztatában, belekben lerakódó anyag ugyanis erőteljes antioxidáns, ami csökkentheti például a rákos betegségek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sőt még a rosszkoleszterin-szintet is képes mérsékelni, úgyhogy érdemes sok paradicsomot enni.

KÉK ÉS BÍBOR
Ezek a színek többnyire a bogyós gyümölcsök, a szőlőfélék között tűnnek fel. A kékes, pirosas színért az antocianin nevű flavonoid a felelős. E vegyület erősíti a vérereket, segíti a tágulásukat, javítja a vérkeringést. A flavonoid magas C-vitamin-tartalma ugyanolyan hatékonyan védi a sejteket, mint az antioxidánsok. Az antocianinok mennyisége hat a bőrre is: belülről regenerálja a sejteket, javítja a bőr állagát.

FEHÉR
A vörös-, a mogyoró- vagy a szintén fehér színű fokhagyma allicint tartalmaz, mely vérhígító, baktérium- és gombaölő képességekkel rendelkezik (sőt a fokhagyma ennek köszönheti jellegzetes, már-már irritáló illatát is), csökkenti a koleszterinszintet. Érdemes nyersen is fogyasztani a fok- vagy a vöröshagymát.

Ezek is érdekelhetnek