Időzített zsírbomba

A téli hónapokban tartalmasabb ételek kerülnek az asztalunkra, ráadásul hamarosan beköszönt a disznótorok szezonja is. Nem könnyű lemondani a finom falatokról, pedig szinte naponta halljuk: a zsírban gazdag táplálkozás a szív- és érrendszer szempontjából olyan, akár az időzített bomba.

Család-otthonHabik Erzsébet2012. 11. 27. kedd2012. 11. 27.

Kép: Húsevés rántott hús konyha étkezés vacsora ebéd fogyókúra 2010.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Időzített zsírbomba
Húsevés rántott hús konyha étkezés vacsora ebéd fogyókúra 2010.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A zsírdús ételek és az érelmeszesedés kialakulása közötti összefüggés régóta ismert, de az egészségkárosító folyamat hamarabb beindul, mint gondolnánk – figyelmeztetnek kanadai kutatók, akik egészséges, nemdohányzó egyetemisták bevonásával vizsgálták a zsírban bővelkedő táplálkozás erekre gyakorolt hatásait. Az erek állapotára utaló áramlási sebességet ultrahangos doppler vizsgálattal határozták meg úgy, hogy a fiatalok a vizsgálatra először reggeli nélkül, majd pedig szalámival, zsíros sajttal és majonézzel magrakott, 900 kilokalóriát és 50 gramm zsírt tartalmazó szendvics bekebelezését követően érkeztek. A negatív hatásokat már két órával a reggeli után mérni lehetett: az erekben áramló vér sebessége 15-20 százalékkal csökkent, azaz a kisebb erek tágulási képessége számottevően romlott.

Persze nem kell végérvényesen lemondanunk a töltött káposztáról vagy a hurkavacsoráról. Alkalomszerűen fogyaszthatunk zsírosabb fogásokat, de aki rendszeresen ilyeneken él, számolnia kell azzal, hogy kialakulhat nála az érelmeszesedés, ami pedig növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
 

Ezek is érdekelhetnek