Óvakodj a mikulástól!

Mielőtt szobanövényt költöztetünk az otthonunkba, a tartási és gondozási igényein túlmenően nem árt tájékozódni arról sem, nem jelent-e valamilyen veszélyt ránk, a gyermekünkre vagy éppen a házi állatainkra nézve.

Család-otthon2012. 11. 29. csütörtök2012. 11. 29.

Kép: Mikulásvirág szobanövény 2010.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Óvakodj a mikulástól!
Mikulásvirág szobanövény 2010.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Számos dédelgetett növényünkről nem is sejtjük, hogy mérgező: nem egy közülük olyan irritatív, maró anyagokat tartalmaz, amelyek különböző allergiás reakciókat vagy akár mérgezést is okozhatnak. Némely növénynek csak bizonyos részei, mások azonban a gyökerüktől a szárukon át a levelükig veszélyesek lehetnek.

Itt van például téli kedvencünk, a mikulásvirág: színes levelei nem csak a tekintetet, hanem a gyerekek kezét is vonzzák, sárga bogyói pedig olykor kóstolgatásra csábítják a kicsiket – aminek bizony súlyos következményei lehetnek. A növény tejnedve a bőrön keresztül csupán irritációt, a gyomor-bél traktusba jutva azonban rosszullétet, hányást okoz. Ha a bőrre kerül, azonnal mossuk le bő vízzel, mérgezés gyanúja esetén pedig bő folyadékfogyasztás javasolt.

Még annyit megnyugtatásként: Magyarországon a mikulásvirág tejnedve okozta mérgezésben még senki sem halt bele (ahhoz tekintélyes mennyiséget kellene fogyasztani belőle), ám az ünnep eme kedvelt és díszes szobanövénye okozta trauma egyetlen családban sem hiányzik.

Ezek is érdekelhetnek