Óvakodj a mikulástól!

Mielőtt szobanövényt költöztetünk az otthonunkba, a tartási és gondozási igényein túlmenően nem árt tájékozódni arról sem, nem jelent-e valamilyen veszélyt ránk, a gyermekünkre vagy éppen a házi állatainkra nézve.

Család-otthon2012. 11. 29. csütörtök2012. 11. 29.

Kép: Mikulásvirág szobanövény 2010.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Óvakodj a mikulástól!
Mikulásvirág szobanövény 2010.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Számos dédelgetett növényünkről nem is sejtjük, hogy mérgező: nem egy közülük olyan irritatív, maró anyagokat tartalmaz, amelyek különböző allergiás reakciókat vagy akár mérgezést is okozhatnak. Némely növénynek csak bizonyos részei, mások azonban a gyökerüktől a szárukon át a levelükig veszélyesek lehetnek.

Itt van például téli kedvencünk, a mikulásvirág: színes levelei nem csak a tekintetet, hanem a gyerekek kezét is vonzzák, sárga bogyói pedig olykor kóstolgatásra csábítják a kicsiket – aminek bizony súlyos következményei lehetnek. A növény tejnedve a bőrön keresztül csupán irritációt, a gyomor-bél traktusba jutva azonban rosszullétet, hányást okoz. Ha a bőrre kerül, azonnal mossuk le bő vízzel, mérgezés gyanúja esetén pedig bő folyadékfogyasztás javasolt.

Még annyit megnyugtatásként: Magyarországon a mikulásvirág tejnedve okozta mérgezésben még senki sem halt bele (ahhoz tekintélyes mennyiséget kellene fogyasztani belőle), ám az ünnep eme kedvelt és díszes szobanövénye okozta trauma egyetlen családban sem hiányzik.