A gyerekek mutatnak példát nekünk

Legalábbis a táplálkozás kiegyensúlyozottságát jelenti. Hiába tudjuk mi, felnőttek, hogy mit hogyan kellene, mégsem mutatunk elég példát gyermekeinknek az egészséges életmód terén.

Család-otthonKovács Réka2012. 12. 13. csütörtök2012. 12. 13.

Kép: MĂĽzli gabona tej Gyerekek reggeliznek család anya anyuka kisfiĂş kislány evĂ©s Ă©tkezĂ©s egĂ©szsĂ©ges Ă©letmĂłd 2011.05.26. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A gyerekek mutatnak példát nekünk
Müzli gabona tej Gyerekek reggeliznek család anya anyuka kisfiú kislány evés étkezés egészséges életmód 2011.05.26. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A Nestlé NUTRIKID legújabb felmérése arra kereste a választ, hogy milyen alapvető különbségek vannak a szülők és a gyermekek étkezési szokásaiban, és vajon elméletben és gyakorlatban ki mennyire törekszik a kiegyensúlyozott életmódra.

A felmérésben mintegy 2000 diák és szülő vett részt, akik vegyesen a X, Y, Z generációból kerültek ki. De mit is jelentenek ezek a betűk?

X, Y, Z – betűk az ábécéből, a szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak. A hajdani nagygeneráció (vagy veterán generáció) után 1946-tól 1964-ig tartott a baby-boom korszak, az 1965 és 1979 közöttiek az X, a 1980-1995-ösök az Y, az 1996 után születettek pedig már a Z generáció tagjai – mondta el Tari Annamária, szakpszichológus.

A felmérés eredményei szerint a a szülők inkább csak tudják, hogy mi lenne a helyes választás, a gyakorlatban viszont nem étkeznek kiegyensúlyozottan, míg a gyerekek gyakrabban meg is tudják valósítani ezeket az elveket. Míg a felnőttek napközben sokszor csak szendvicseket fogyasztanak, addig a gyerekek nagy része minden nap fogyaszt meleg ételt is.

A gyerekek a mozgás terén is példát mutatnak a szüleiknek, annak ellenére sokuk a szabadidejében – a felnőttekhez hasonlóan – TV-t néznek vagy zenét hallgatnak, ennek ellenére szüleiknél jóval többet mozognak. Minden második gyerek a szabadidejében sportol, míg a szülőknek csupán negyede mondta ezt. Tehát van mit tanulnunk!

 

Ezek is érdekelhetnek