Jézuska ajándéka

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz kievickélni egy gondosan felépített hazugságspirálból. Amikor Boldó kétéves volt, még nem volt vitás, hogy a Jézuska hozza a feldíszített karácsonyfát és az ajándékokat. Háromévesen már megkérdezte, hogy a Kisvakond mesében az állatok miért maguk díszítik a fát? - Mert az állatoknak már nem jut el a Jézuska, az túl nagy strapa lenne – tódítottam.

Család-otthonBiczó Henriett2012. 12. 25. kedd2012. 12. 25.

Kép: Vörsi templom az ország legnagyobb beltéri betlehemje karácsony ünnep jászol jézuska 2012.12.11. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Jézuska ajándéka
Vörsi templom az ország legnagyobb beltéri betlehemje karácsony ünnep jászol jézuska 2012.12.11. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

 Akkor döbbentem rá, milyen igaza volt azoknak, akik még a kezdet kezdetén azt tanácsolták, együtt díszítsük a fát a gyerkőccel. Van éppen elég gondja szegény Jézuskának a sok ajándékkal!

Ahogyan eszmélnek a gyerekek, egyre rafináltabbak. Még jó, hogy az idén a Mikulás és a kémény összefüggését nem firtatták, de Jézuska ügyben már komolyabb dilemmák merültek föl.

– Hogy tudja a Jézuska egy este alatt a világ minden részére elvinni az ajándékokat? – kérdezte egyik nap a ma már hétéves elsőszülöttem.
– Nem mindenhová megy maga, azért vannak a segítői, az angyalkák – próbáltam határozott lenni.
- De hogy bírják röpködve behozni azt a hatalmas fát meg az ajándékokat? És egyáltalán, hogyan jönnek be? Mindig azt mondtad, hogy az angyalkák láthatatlanok. Akkor hogy fogják meg a csomagokat? – tette föl magától értetődő kérdéseit, és akkor éreztem, hogy csapdába estem. Innen nincs kiút. Javasoltam, forduljon inkább az apjához, nekem sürgős dolgom van a konyhában. Ő egyébként is azt az elvet vallja, hogy a gyereknek mindig igazat kell mondani.
- Az angyalkáknak vannak titkaik. Nem kell nekünk mindenről tudni. A lényeg, hogy megkapjad azt, amit a leveledben kértél – hallottam a konyhába szüremkedő bölcsességet, és ez volt az a válasz, ami Boldót kibillentette a misztikum világából.
- Nem, mert tavaly sem azt hozta, amit kértem – mondta kissé sértve.
- Értelmetlen dolgokat nem hoz a Jézuska. Tudja, hogy neked mi a jó. Nem örültél a tavalyi ajándékoknak? – folytatódott a párbeszéd, mely ponton az ötéves Bencó is bekapcsolódott. – Akkor nekem sem hozza meg most a távirányítós repülőgépet? – kérdezte félszegen. Miután a múlt héten megnéztem a távirányítós repülőgép árát, egyértelmű volt a válasz.

Megpróbáltam úgy tálalni a problémát, hogy azt érezze, neki akarok jót. – Kicsim, könnyen lezuhan a gép, és ripityára törik. Volt, nincs. Szerintem találjunk ki valamilyen szuperebb játékot – ajánlottam. – Jó, akkor írjunk új levelet a Jézuskának – adta meg magát másodszülöttem. S míg elment egy lapért, Boldó hozta az újrafogalmazott levelét. Ezt állt benne nagy betűkkel: „Jézuska ez erpusziszeretlek szija”. Alatta a vágyott ajándékok listája alig kilenc pontban fölsorolva, csak úgy, mellékesen. Amikor megfontoltan hozzátette: majd a Jézuska eldönti, hogy mit hozzon ezek közül, megkönnyebbülten lélegeztem föl. Pár évig még hihetünk ebben a csodás mesében.

Ezek is érdekelhetnek