Mennyire vagyunk érzelmesek?

A naponta megtapasztalt negatív és pozitív érzelmeket vizsgálta nemzetközi kutatásában a Gallup, amely szerint Szingapúron a legkevésbé, míg a Fülöp-szigeteken a leginkább érzelmesek az emberek.

Család-otthonKovács Réka2012. 12. 15. szombat2012. 12. 15.
Mennyire vagyunk érzelmesek?

Összesen 150 országban végezte kutatását a Gallup, amely a hétköznapi érzelmi tapasztalatokra kérdezett rá, hangsúlyozva, hogy a naponta megtapasztalható pozitív és negatív érzetek gyakorisága sokat elárul egy ország társadalmának hogylétéről. A felmérés során öt negatív és öt pozitív érzelemre kérdeztek rá a kutatók. A negatív oldalon a harag, a stressz, a szomorúság, a fájdalom és az aggódás, míg pozitív oldalon a kipihentség, a tisztelet, az öröm, a mosoly és nevetés, valamint a tanulás és érdekességek tapasztalatai voltak.

Az adott válaszok alapján elkészítették az ország érzelmi mutatóját. E szerint Szingapúr lakói élik át a legkevesebb köznapi érzelmet, ugyanis 36 százalékos arányban jelezték, hogy tapasztalták a felsorolt érzelmek valamelyikét, de hasonlóan érzelem-szegények Grúzia, Litvánia, Oroszország, Madagaszkár, Ukrajna és Nepál lakói is.

Ezzel szemben legérzelmesebbnek a fülöp-szigetekiek, az El Salvadorban, Bahreinben, Ománban, Kolumbiában, Chilében, Kanadában és az Egyesült Államokban élők bizonyultak.

A magyar válaszadók között közel minden második ember jelezte, hogy a felsorolt 10 érzelem valamelyikét megtapasztalják a hétköznapokban.

A Gallup szerint a legtöbb negatív érzelmet a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében tapasztalják a válaszadók, míg a pozitív érzelmeket legtöbben Latin-Amerikában éltek át, ezt a listát Panama, Paraguay és Venezuela vezeti.

(ELTE-TáTK)
 

Ezek is érdekelhetnek