Miről árulkodik a szem?

Gyakori, hogy súlyos betegségeket – például a cukorbajt, a magas vérnyomást – szemész ismeri fel elsőként. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szivárványhártya a beteg emberi szervek „térképe”, ám kétségtelen, hogy sok mindenről árulkodik.

Család-otthondf2012. 12. 19. szerda2012. 12. 19.

Kép: Szem pupilla irisz írisz 2012.12.10. fotó: Németh András Péter

Miről árulkodik a szem?
Szem pupilla irisz írisz 2012.12.10. fotó: Németh András Péter

Ezüst- vagy rézszínű artériák – magas vérnyomás
A szemfenéki érhálózat alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. Így fordulhat elő, hogy egyéb tüneteket még nem okoz, de a szemész a szemfenékvizsgálat során már korai stádiumban felismeri a magasvérnyomás-betegséget. Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala átalakul: meszesedik, az izmok és az erek körüli kötőszövet megvastagszik. A verőereken megjelenik a bronz és ezüst árnyalat.

Anyajegy a szem belső rétegén – melanoma
A szem rákos megbetegedései közül a pigmentált sejtekből kiinduló melanoma malignum a leggyakoribb. A szivárványhártyából kiinduló daganat szabad szemmel is jól látható: sötétbarna színű, egyenetlen felszínű bőrelváltozás. Előfordul, hogy a szembogár is szabálytalan alakúvá válik. Tüneteket a tumor maga és az azt kísérő ideghártya-leválás okoz: torz látás alakul ki, az egyenes vonalak görbülnek, hullámzónak látszanak, a tárgyak a valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak tűnnek, a látásélesség csökken.

„Szivárgó erek” – cukorbetegség
A retinán hajszálerek futnak, amelyek sérülékenyek: a tartósan magas vércukorszint tönkreteheti ezeket az ereket. Először megduzzadnak és meggyengülnek, néhány elzáródik, és nem enged át elegendő vért. Később új vérerek képződnek, amelyek nagyon gyengék, könnyen megrepednek, és ezáltal vért engednek a szem üvegtestébe. A beteg úszó foltokat vagy teljes sötétséget lát. Az évek során aztán a megduzzadt és gyenge vérerek heges szöveteket alkotnak, elmozdítva a retinát a szem hátsó részéből.

Sárga szem – májbetegségek
A sárgás elszíneződést az epefesték összetétele okozza, amely a hemoglobin, azaz az oxigént szállító molekulák lebomlása során jön létre. Valójában a szem kötőhártyája sárgul ilyenkor.

Gyulladt szem – autoimmun betegség
Az állandó gyulladás a szervezetben – beleértve a szemet is – utalhat valamilyen autoimmun betegségre. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és elpusztításukra törekszik. A fő tünetek mellett szinte mindig jelentkezik a szemszárazság, idegentest-érzés a szemben.

Duzzadt szem – allergia
A levegőben terjedő allergének, mint a pollen, a por, az állati szőr gyakran irritálják a szemet. Beindul a szervezet védekezési mechanizmusa, és a folyamat duzzadt szemfelszíni ereket, vörös, viszkető, könnyező szemet eredményez.

Sárgás foltok, csomók a szemhéjon – érelmeszesedés
Ha nem érzékenyek, nem fájnak, akkor ez nem más, mint lerakódott zsír. Az artériafal elmeszesedik, megkeményedik, ebből később kis koleszterindarabkák szakadnak le, és a vérárammal eljutnak a szemig, ahol befészkelik magukat a retina kicsi artériáiba.

Dülledt szem – pajzsmirigy-túlműködés
Lehet családi örökség, de ha egy átlátszó fehér réteg is megfigyelhető a szivárványhártya és a szem felső része között, akkor szinte biztos, hogy a pajzsmirigy hormon magas szintje duzzasztja meg a szemkörnyéki szöveteket és ezért tűnik úgy, mintha a szem kidülledne.

Nem szimmetrikus pupillák – szklerozis multiplex, agyvérzés, drogok használata
A pupillák rendszerint egyforma méretűek, és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha azonban az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor állhat a hátterében valamilyen komoly betegség.

Ezek is érdekelhetnek