Tudatlanok a nők

Család-otthonKovács Réka2012. 12. 29. szombat2012. 12. 29.
Tudatlanok a nők

 

Hiányos és téves információk miatt kénytelenek többször is abortusz alá vetni magukat a kínai nők, ugyanis sokszor nem tudják mit tehetnének a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében.

Az egygyermekes családmodell miatt a kínai nők számára különösen fontos a tudatos családtervezés, ez viszont igencsak nehézkes, ugyanis egy friss kutatás szerint sokuknak hiányosak és tévesek az információik az elérhető fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságáról.

A 20 és 35 év közötti kínai nők részvételével készült felmérés szerint a többség túlértékeli a megszakításos közösülés, a periodikus önmegtartóztatás és a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonyságát. – derül ki az ELTE hírleveléből. Ezen módszerek esetében ugyanis a hibaarány a 27 százalékot is elérheti, aminek következtében sok nő többször is kénytelen alávetni magát abortusznak: minden második, terhesség-megszakításra kényszerülő nő nem először veti alá magát az eljárásnak.

A kutatás rámutat, hogy a tájékozatlanság az elérhető minőségi és megbízható információk hiányára vezethetők vissza. Bár a kínai tévék és újságok egyre többet foglalkoznak a témával, az ismeretek fő forrása az internet, ahol viszont téves, egymásnak ellentmondó és nem bizonyított hitelességű adatok keringenek nagy számban.

A kínai szakértők szerint a helyi nőknek a méhen belüli fogamzásgátlást, illetve az óvszerhasználatot illetően is szűkösek az ismereteik. Szintén probléma, hogy a tinédzser lányok esetében is nagy a nem kívánt terhesség kockázata, ráadásul ők nagy arányban hagyatkoznak a sürgősségi fogamzásgátlásra, aminek viszont rendszeres használata káros egészségügyi hatással lehet a női szervezetre.


 

Ezek is érdekelhetnek