Szűziesen tiszta szüret

Tart az olajbogyószüret és elkezdődött a feldolgozás is a mediterrán országokban, ahol az olajfa gyümölcse ma is nagy becsben áll. Igaz, ma már nem az arannyal és az érccel említik egy lapon, mint az ókori Görögországban, ahol egyenesen isteni eredetűnek tartották.

Család-otthonValló László2013. 01. 15. kedd2013. 01. 15.
Szűziesen tiszta szüret

A termésből nyert olajnak pedig jelképes erőt és képességet tulajdonítottak. Így a harcba indulók testére kenve az erőt jelentette, míg a harcok hőseinek testén a nyugalmat – a kivívott békebeli állapotnak megfelelően. Az olajfa egyben a szűzies tisztaság szimbóluma is volt, így nem csoda, hogy gyümölcsét csak jó erkölcsű ifjak és hajadonok szedhették.

Napjainkban már nincs ilyen szigorú szüreti feltétel: ha a termés nem hullik le magától, netán a szél hatására, akkor kézzel vagy géppel rázzák le. Olajnyeréshez csak a teljesen érett bogyókat használják (amelyek átlagosan 15-30 százalékban tartalmaznak olajat). A feldolgozás során együtt fut a hagyományos és a korszerű technológia. Hagyományos módon a bogyókat henger alakú kővel, kőteknőben zúzzák össze, miközben nagyon vigyáznak, hogy a magok ne sérüljenek (mert akkor az olajnak keserű mellékíze lesz). Az így kinyert olaj a legtisztább és egyben a legfinomabb. A következő mozzanat a mag nélküli bogyóhús kipréselése korszerű présgépekkel. Az így kapott olaj már kevésbé értékes, s minél többször, illetve erősebben préselik, annál jobban szennyeződik az olaj, amit aztán utólag tisztítanak meg. A préselés után visszamaradt bogyóhúsból oldószerrel (az úgynevezett sansa eljárással) nyerik ki az olaj maradékát. Ez az olaj a legolcsóbb, amit többek között pomace és orujo néven árulnak, mert olívaolaj márkanév alatt nem is forgalmazható (noha mégis előfordul). A feldolgozás mellékterméke a kizsigerelt olajpogácsa, amivel állatokat takarmányoznak.

Minden mechanikus eljárással kinyert olajat szűz olívaolajnak neveznek, ami vitaminokban és ásványi anyagokban a leggazdagabb. Az extra szűz kifejezés tehát csak az első préselésű olajat illeti meg joggal, ám manapság – egyszerű kampányfogásból – minden hidegen préselt olajra ezt a címkét ragasztják.
V. L.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek