Legyünk pékinasok, így olcsóbb a kenyér!

Felelőtlen dolog a jóslás, de ezúttal megkockáztatom: a kenyér ára a közeljövőben csak emelkedni fog. Mit lehet tenni, megéri-e otthon sütni a mindennapit? Több üzletben is szemügyre vettem a pékáruk és a különböző lisztek árát.

Család-otthonKirály Farkas2013. 02. 14. csütörtök2013. 02. 14.

Kép: Kenyérsütés házilag, otthon, kenyérsütőgéppel tönkölybúzalisztből teljes kiőrlésű kiörlésü kiorlesu egészség 2013.02.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Legyünk pékinasok, így olcsóbb a kenyér!
Kenyérsütés házilag, otthon, kenyérsütőgéppel tönkölybúzalisztből teljes kiőrlésű kiörlésü kiorlesu egészség 2013.02.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Kilónként 300 forintnál olcsóbb kenyérrel nem találkoztam, jellemzően 350-ről indult az ár. Az újságoknak nyilatkozó pékek szerint ez hamarosan 400 forint is lehet, elsősorban az energiaárak és a bérek emelkedése miatt. Persze ha magunk sütjük a kenyeret, a bér, üzemanyag ára, adók, valamint ezeknek növekedése nem kerül be a termékünkbe – olcsóbban tehetjük az asztalunkra. De mennyivel?

A lusta és a sietős ember egyaránt az egyszerű, gyors megoldások híve. Kenyérsütés ehhez két kellékre van szüksége: a bolti kenyérkeverékre meg a kenyérsütő gépre. A kenyérkeverékeket – ezek lisztet, élesztőt, aszkorbinsavat (azaz C-vitamint) és esetleg még egy-két adalékot tartalmaznak – 280 forint körüli áron lehet beszerezni. (Ugyan vásároltam már 230 forintért is külföldi keveréket, de csiriznél előbbre nem jutottam vele.) A kenyérkészítés a következőképpen történik: vizet töltünk a gép üstjébe, rátöltjük a keveréket, ráteszünk egy kanál sót, lehajtjuk a gép fedelét, és megnyomkodunk néhány gombot – majd, idő teltével, kivesszük a kész kenyeret. A szükséges víz és só ára összesen néhány forint. Egy kenyér sütéséhez elfogyasztott áram körülbelül 50 forintot vesz ki a tárcánkból. Egy kiló lisztből két darab hetvendekás kenyeret lehet sütni, azaz 1,4 kilót. Tehát: ha 1,4 kilogramm kenyér belekerül 330 forintba, akkor egy kiló kenyér 235 magyar forintból készül el. E költségeket tovább lehet csökkenteni azzal, ha nem keveréket, hanem a lényegesen olcsóbb lisztet használunk, és ha élesztő helyett házi kovászt vetünk be: így 180 forintból is kijöhet a kenyér kilója.

De nemcsak a spórolás miatt érdemes otthon kenyerészkedni. Legalább olyan fontos szempont, hogy ebben az esetben tudjuk, hogy miből készül az ételünk, hiszen mindent mi teszünk bele. Márpedig sok mindennel lehet változatossá tenni a kenyereinket: különféle fűszerekkel, magvakkal, aszalványokkal, de tejjel, joghurttal is, a jól bevált burgonyáról nem is beszélve. Igaz, hogy utóbbiak inkább emelik a kenyerünk költségeit, de aki szeret kísérletezni, annak mindenképpen megéri.

Aki kenyérgép beszerzésén gondolkodik, tudnia kell, hogy az eszköz használható csak dagasztásra is – ez még nem meglepetés –, de azt már kevesen, hogy remek lekvárokat lehet főzni bennük, és dunsztolásra is megfelelnek. Kenyérsütő gépet húszezer forint alatt is lehet vásárolni, huszonötezer körül már világmárkák gépeit kínálják. Az előbbi számok alapján ki-ki kiszámolhatja, hogy anyagilag mennyi idő alatt térülhet meg egy ilyen beruházás. Bónuszként pedig megkapjuk hozzá a frissen sült kenyér illatát, kisgyermekes családokban pedig a kenyérsütő kémlelőablakánál tolongó apróságok heherészését. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek