Aki szép, az szép?

A szép embereket akkor is szépnek tartják, ha az arcuk valamilyen grimaszba torzul és kiül rajta a félelem, a harag vagy a meglepettség – állítja egy friss kutatás.

Család-otthonKovács Réka2013. 03. 23. szombat2013. 03. 23.
Aki szép, az szép?

Ezzel ellentétben pedig a kevésbé szép emberek hiába mosolyognak, mégsem válnak széppé, ugyanis nem a mimikát, hanem az arc alapvonásait észlelik a kívülállók.

Dr. Ed Morrison, a Portsmouth Egyetem Pszichológia Intézetének kutatója arra volt kíváncsi, vajon a szépség mennyire állandó attól függően, hogy miként fejezzük éppen ki magunkat. Azt találta, hogy szépség megmarad a többi ember emlékezetében, hiába grimaszol az illető bárhogyan. Ráadásul a boldogság sem teszi attraktívabbá az embert, mint a semleges arckifejezés.

A kutatás során 128 nőt és férfit kértek meg arra, hogy értékeljen 30 női és férfi arcot, melyek mindegyike boldog, semleges, szomorú, meglepett, félő, mérges és undorodó kifejezést vágott. Mind a férfiak, mind a nők közel hasonlóan ítélték meg a képeket függetlenül a nemektől. Vagyis a nők és férfiak ugyanúgy vélekednek a szépségről, aminek hátterében az állhat, hogy míg az ellenkező nem szépsége a párválasztás miatt fontos, míg az azonos neműek szépségének felismerése a versenyhelyzet miatt alakult ki. Még szerencse, hogy a szépség szubjektív fogalom.