Termesszék velem: kínai metélőhagyma

Március a legalkalmasabb elvetni a magját a kínai metélőhagymának (Allium tuberosum), mely tatárhagymaként is ismeretes. Bár fokhagymaízű, a szájban mégsem hagy kellemetlen leheletet.

Család-otthonGrosz Tamás2013. 03. 16. szombat2013. 03. 16.
Termesszék velem: kínai metélőhagyma

Levele és mintegy 25 cm hosszú virágja is ehető. Gumója kicsi, így nem érdemes felszedni a további szaporulatért. Meglepően jó termelhető árnyékban vagy rossz minőségű talajon is. Mivel hasonlít a fűfélékre, könnyű kikapálni, s a fűnyíró is kárt tehet benne. Egyetlen igazi hátránya a nagyon lassú kelése, ezért nehéz kivárni a szedését.

Csillag alakú, édeskés illatú, krémfehér virágja augusztus végén, szeptemberben hosszan virágzik. Alkalmas virágágyásba, de legalább konyha közelébe érdemes ültetni, hogy bármikor kéznél legyen. Cserépben balkon ládában ültetve is jól érzi magát. Néhány év alatt kinövi a cserepet. Tőosztással könnyen szaporítható.

Antibiotikus tulajdonsága régóta ismert. Vértisztító, jól alkalmazható különféle gyomor- és bélbetegségeknél, de a légutakra is kedvező hatású. Magjait Kínában afrodiziákumként fogyasztják.

Édeskés illatú kinyílt virágrügyei pikáns ízűek, kitűnőek különböző ételek (saláták, sült húsok) ízesítésére és díszítésére. A krumplipürét rendkívül finommá teszi, a körözöttnél szép színhatást kölcsönőz. Főzéskor elveszti illatát és ízét, így csak a készételeknél, apróra vágva használható.

Ezek is érdekelhetnek