Káros a D-vitamin?

Legfrissebb kutatási eredmények szerint a terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, ezért nem árt az óvatosság.

Család-otthonKovács Réka2013. 06. 01. szombat2013. 06. 01.

Kép: Placebo a gyógyszer helyettesítő. 2012.04.01. Fotó: Bohanek Miklós

Káros a D-vitamin?
Placebo a gyógyszer helyettesítő. 2012.04.01. Fotó: Bohanek Miklós

A német kutatás eredményei árnyalják a D-vitaminról eddig ismert pozitív hatásokat, vagyis hogy erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére. Az Allergy című. szakfolyóiratban publikált kutatás azonban rávilágít, hogy a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

Erre az összefüggésre egyébként már a 90-es években is felfigyeltek, de akkor nem folytattak mélyreható vizsgálatokat, most azonban a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu

A kutatásban mintegy 622 édesanyát és gyermekeiket vizsgálták, akiknél megmérték az anyák, illetve a köldökzsinor vérének D-vitamin tartalmát, valamint megfigyelték az újszülötteknél az első két évben kialakuló ételallergiát.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin csökkenti a kockázatokat.

A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.

Noha a vér D-vitamin tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon. és a szabadban eltöltött idő a kutatás vezetője mégis azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát. Dr. Kristin Weiße a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, ám a D-vitamin szerepének figyelembe vétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!