Ne neveljünk idegroncsot!

Több mint 1,3 millió diáknak csöngetnek be szeptemberben, és 160 ezer pedagógusnak is véget ér a vakáció. A megszokott falak közt sok újdonság várja több évfolyamon a diákokat. Vegyük sorra!

Család-otthon2013. 08. 31. szombat2013. 08. 31.

Kép: általános iskola maklár heves megye oktatás diák tanulás állami fenntartás testnevelés torna 2013 01 14 Fotó: Kállai Márton

Ne neveljünk idegroncsot!
általános iskola maklár heves megye oktatás diák tanulás állami fenntartás testnevelés torna 2013 01 14 Fotó: Kállai Márton

Legelőször is: az 1., az 5. és a 9. osztályban életbe lép a megújult Nemzeti Alaptanterv a kerettantervekkel együtt. Kézzelfogható változás ez, mivel vadonatúj tankönyvekből tanulhatnak a gyerekek. Hazánkban egyébként csaknem ötezer tankönyvvé nyilvánított kiadvány szerepelt a jegyzékben. Az új tantárgyak közé került például a gazdasági-pénzügyi ismeretek, a médiaismeret, a jelenismeret és az első 12 évfolyamon a családi életre nevelés. Az érdeklődők akár a katonai alapismeretekben is elmélyülhetnek. Az órák 10 százalékáról szabadon dönthetnek az intézmények, ebben a keretben választhatnak az újdonságok közül.

A szakiskolákban használatos kísérleti tankönyvek pedig, melyeket 25 ezer diák kap ingyenesen idén, már a tantárgyak hagyományos határait is átlépik – így ismertette az új kiadványokat az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Az idegen nyelvet kivéve egy új, komplex tantárgyba tömörítik az anyagot, így fogják össze a magyar nyelvet, a matematikát, a társadalom- és természetismeretet, a történelmet, sőt az osztályközösség-építés is az érthető nyelvezettel megírt kötetbe került. Ezer pedagógust kérdeztek meg, hogyan tegyék könnyen és gyorsan elsajátíthatóvá a sokoldalú tananyagot. Haladtak a korral, így a tankönyv a világhálóról is letölthető, és hamarosan mobiltelefonos alkalmazás is készül hozzá. Nincs tehát akadály: a jövő szakmunkásai bárhol és bármikor tanulhatják a közismereti tárgyakat, melyek mostantól csak a képzési idő egyharmadát teszik ki.

A szakközépiskolában is nagyobb súlyt kap a szakképzés. Azoknak, akik most kezdik a 9. osztályt, már kötelező lesz szakmai tárgyból érettségizniük.

Mennyit ér 20 perc relaxáció?

Már tavaly bevezették a mindennapos testnevelést, ez felmenő rendszerben folytatódik, így idén már az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamban is többet mozognak a diákok. Mintegy 150 iskolában lóra is pattanhatnak a diákok a Kincsem Nemzeti Lovasprogram jóvoltából. Akadnak azonban olyan települések – Szilvásvárad például ilyen –, ahol egyelőre a remélt pályázati támogatástól függ, nyeregben érezhetik-e magukat a tanulók.

A relaxáció nem lesz kötelező tárgy, hanem a testnevelésórákon lehet majd lazítani. A kétszer 30 órás képzést sajtóhírek szerint eddig néhány száz tornatanár végezte el, így feltehetően nem lesz rá lehetőség mindenhol, hogy már szeptembertől szakszerű vezetés mellett lazítsanak a gyerekek. Megkérdeztük a köznevelési államtitkárságot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK) a pontos számokról, de lapzártáig nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, akad-e elég tornaterem és szaktanár a mindennapos testneveléshez.

Bagdy Emőke pszichológus, a program ötletgazdája szerint a heti félórás relaxációra és meditációra azért van nagy szükség, hogy csökkentse a stresszt, amelyben a tanulók élnek. A 15-16 évesek több mint egyharmada ugyanis állandóan a stresszel küzd, ez például fej- és gyomorfájásban nyilvánul meg. A tanulók csaknem kétharmada pedig folyton fáradtságra panaszkodik. A diákrelax segít a befelé figyelésben, a koncentrációban, a feszültség elengedésében, s növeli a kreativitást. Egy 20 perces relaxáció olyan pihentető, hogy 3-4 órás alvásnak felel meg. Akadnak azonban, akik vitatják e módszert, s úgy érvelnek: az iskolarendszert kéne úgy átalakítani, hogy ne tegye „idegronccsá” a gyerekeket.


Terjeszkednek az egyházak.

Csaknem két tucat oktatási-nevelési intézmény fenntartói jogát veszik át e tanévtől az egyházak. Egerben például a főegyházmegye működteti eztán az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskolát, ám az épület marad önkormányzati tulajdonban. A mintegy félezer diákot számláló intézményt ugyanis hajdan az egyház alapította, Egri Érseki Felsőkereskedelmi Iskola néven. A váltásra a szülők, a pedagógusok és a diákok nagy része igent mondott.

Hasonlóan elsöprő többséggel támogatták az egyházi iskola ötletét a Heves és Borsod megye határán fekvő Balatonban és a társult településeken, Borsodszentgyörgyön, Miküfalván, Bekölcén is. Ott eddig önkormányzati társulással működtették az intézményt, ahol kétszáznyolcvan diák tanul, tudtuk meg Balaton polgármesterétől, Udzeliné Murányi Tündétől.

– Bizonytalannak láttuk a jövőt, ezért kerestük meg az érsekséget. Szép, felújított iskolánk van, és az egyháztól valami pluszt remélünk – nyilatkozta. A tanévnyitót mindenesetre már az érsek tartja Balatonban.