Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Télen elsőrendű, olcsó vitaminforrás a savanyú káposzta. Mivel C-vitamin-tartalma a citroméval vetekszik, ne csak főzve, de fogyasszuk gyakran nyersen is.
Kép: bódvalenke festmény freskó szegénység kitörési kísérlet nyomor művészet káposzta savanyúság eltétel forrázás 2011 11 02 Fotó: Kállai Márton
A savanyítással ősi módszert követünk: a legyalult káposzta romlását a tejsavbaktériumok termelte tejsavval akadályozzuk meg, azaz így tartósítjuk. Az átalakulásban a sónak döntő a szerepe (nem lehet jódozott), mivel ennek hatására tárolódik föl a káposztában megkötött víz és a különféle oldott anyagok. A sóoldat segíti a tejsavbaktériumok munkáját és akadályozza a káros mikroszervezetek szaporodását. A savanyítás (erjedés) kezdetén a 15-20 fok az ideális, ezt követően viszont a hőmérséklet már nem emelkedhet 15 fok fölé.
Igazán jó savanyú káposztát csak a téli tárolásra alkalmas, vékony levelű, nagy, súlyos, tömör fejű káposztából készíthetünk. Fölhasználás előtt a külső leveleket válasszuk le, a fejet folyó víz alatt jól mossuk meg. Következik a szeletelés (gyalulás), amit a torzsával párhuzamosan végezzünk, mert így kapunk gusztusos és jól savanyítható szálakat. (A torzsát kezeljük külön, legjobb, ha nyersen fogyasztjuk el, mert sok benne a vitamin.) Ezt követően az elterített káposztaszeleteket döngöljük bele az erjesztőedénybe, hogy kissé megtörjük az állományt és kiszorítsuk a levegőt.
Következik a sózás, fűszerezés, amit rétegenként végezzünk. Kilónként egy-másfél deka konyhasóval, 1-2 gramm egész köménnyel, 3-4 gramm kaporlevéllel, 1 babérlevéllel, 2-3 szem egész fekete borssal, egy-egy szál ceruzavastagságú, tisztított tormaszelettel adjunk ízt a leendő savanyúságnak. (A pikáns zamatok kedvelői 1-2 szelet birsalmát is hozzáadhatnak.) Így töltsük föl rétegenként a savanyítóedényünket majdnem színültig. A fennmaradó részt teljes káposztalevelekkel borítsuk be, az egészet pedig olyan nyomólappal fedjük, ami éppen ráillik az edény nyílására. Erre valamilyen súlyos tárgyat (követ, többkilós súlyt) tegyünk, hogy kiszorítsuk a levegőt a savanyítandó alapanyagból.
A ma divatos, kívül-belül mázas cserépbödönök jól használhatók káposztasavanyításra is (de tartsuk be a gyártók erre vonatkozó utasításait). Űrtartalmuk 8–30 liter között változik. Nem olcsók, de ha vigyázunk rájuk, egy életen át kiszolgálhatnak minket.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu