Nem átok, de veszedelmes

Ijesztő előrejelzés: röpke másfél évtized, s a földkerekségen százmilliók küszködnek majd a cukorbetegséggel és szövődményeivel. Mindezt tetézi, hogy a cukorbaj okozta krónikus vesebetegség és a depresszió kéz a kézben járnak, az érintettek között kiugróan magas az öngyilkosok aránya.

Család-otthonBudai Horváth József2013. 11. 18. hétfő2013. 11. 18.

Kép: Neuropathia centrum Györi Petz Aladár Megyei Oktató Kórház diabétesz cukorbetegség megelözés egészség betegség vizsgálat diagnózis rendelö 2011.03.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Nem átok, de veszedelmes
Neuropathia centrum Györi Petz Aladár Megyei Oktató Kórház diabétesz cukorbetegség megelözés egészség betegség vizsgálat diagnózis rendelö 2011.03.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Számos meghökkentő adat látott napvilágot a diabétesz világnapja (november 14.) alkalmából. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) előrejelzése szerint 2030-ra világszerte 400 millióra növekszik a cukorbetegek száma. Magyarországon jelenleg 800 ezret tartanak nyilván, de a még fel nem ismert betegeké nagyjából ugyanennyi, összesen 1,5 millióan vannak. Egyharmaduk krónikus vesebeteg. Százezren küszködnek lábszárfekéllyel, közülük évente 4 ezren veszítik el a végtagjukat.

Az 1-es típusú diabétesz elsősorban a gyerekeket, fiatalokat támadja, sajnos a megelőzésének módját ma még nem ismerjük. A 2-es típusú oka viszont egyértelmű: túl sok szénhidrátban és zsírban gazdag ételt fogyasztunk, miközben a hasnyálmirigy képtelen annyi inzulint termelni, amennyi elegendő lenne a szervezetben felhalmozott felesleges energia lebontására – így a cukor felhalmozódik. Ezt fejeli meg a mozgásszegény életvitel és a dohányzás. Ami a legaggasztóbb: nagyon sok az elhízott gyerek, s a régebben szinte kizárólag az időseknél megjelenő 2-es típusú diabétesz egyre inkább előveszi a 10-12 évesek és a kamaszok korosztályát is.

Európán belül Oroszország a listavezető csaknem 13 millió cukorbeteggel, majd Németország és Olaszország következik. – Ma a diabétesz megelőzésére drámaian kevés erőforrás jut, az európai kormányok a rö¬vid távú pénzügyi eredmények miatt veszélyeztetik országaik polgárainak egészségét – mondja Joao Nabais, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség ¬európai régiójának elnöke. Ann Kee¬ling vezérigazgató figyelmeztet: – Em¬berek milliói halnak meg a legproduktívabb éveikben cukorbetegségből eredően, ami már a kontinens társadalmainak egyensúlyát fenyegeti. Az elsődleges megelőzés során megálljt lehet parancsolni a betegség kialakulásának: kerülni kell az energiában dús és cukros ételeket, ledolgozni a felesleges kilókat, felhagyni a szervezetet több úton-módon is gyengítő dohányzással. A másodlagos megelőzés a már kifejlődött betegség elhatalmasodásával, a szövődmények megjelenésével száll szembe. Új esély: az amerikai és a magyar cukorbeteg-szövetség a diabétesz okozta vesekárosodás ellen elsőként egyes vérnyomáscsökkentők alkalmazását javasolja.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége „Éljen szövődmények nélkül!” programja keretében készített felmérésből kiderült, hogy a válaszolók több mint egyharmada nem számolja a napi szénhidrátbevitelt. Akik figyelnek erre, kétharmad arányban betartják a napi 200 grammos szénhidrátdiétát. A megkérdezettek fele hetente egyszer sportol, de egyharmada egyáltalán nem mozog. Szerencsére csupán öt százalék azok aránya, akik vércukorértékeik alakulását nem követik figyelemmel.

Ezek is érdekelhetnek