Termesszék velem: pecsétviaszgomba

Gyöngyösi Sándor pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) termel a Fülöpjakab melletti tanyáján, ahol szinte teljesen steril körülmények között történik a gomba csíráztatása.

Család-otthonGrosz Tamás2013. 11. 16. szombat2013. 11. 16.
Termesszék velem: pecsétviaszgomba

Házigazdám szerény, ám roppant felkészült, s végletekig elkötelezett a pecsétviaszgomba termelésének és élettani hatásának kutatásában. E ritka, titokzatos gombáról leginkább csak annyi tudható, hogy nem ehető, s mivel taplógomba, így nem főzhető.

Akik viszont gyógyszert akarnak belőle készíteni, vadon nem szedhetik. Ismeretlen a növekedési ciklusa, így az idősebb példányok akár mérgezőek is lehetnek.

A tanyán a gombák ötliteres befőttes üvegekben, sorba rakva fejlődnek, megfelelő meleg és páratartalom mellett, várva a tökéletes leszedés pillanatát. Aztán különféle eljárások, szárítás és őrlés után kerülnek a patikatisztaságú csomagolóhelyiségbe, s profi minőségben lelhetők fel az üzletek polcain.

Mire is jó a pecsétviaszgomba? Többek közt az immunrendszer erősítésére, daganatos betegségek megelőzésére, cukorbetegség ellen.

A kesernyés gombaőrlemény egy bizonyos kávéfajtával keverve fergeteges ízt kínál a fogyasztójának.

Ezek is érdekelhetnek