Tiltólistán a rántott hús

Paradicsomleves betűtésztával, kelkáposzta, grízes tészta – emlékszünk a hajdani unalmas menzakosztra? A „nemszeretem” finomfőzelék általában érintetlenül maradt a tányérokon, ment a moslékba – a gyerek meg farkaséhesen tért haza.

Család-otthonPalágyi Edit2013. 11. 25. hétfő2013. 11. 25.

Kép: Menza étkeztetés ebéd Hejökeresztúr IV. Béla Körzeti általános iskola H2O program, Hátrányos Helyzetü tanulók Oktatása, tanitás, tanár, diák, pedagógus 2011.05.05. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tiltólistán a rántott hús
Menza étkeztetés ebéd Hejökeresztúr IV. Béla Körzeti általános iskola H2O program, Hátrányos Helyzetü tanulók Oktatása, tanitás, tanár, diák, pedagógus 2011.05.05. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Jövőre módosul a közétkeztetés, az új irányelvek szerint változatosabb lesz az étrend, egészségesebb étkeket kell felszolgálni az iskolákban, óvodákban, kórházakban. A 14 évesnél fiatalabbak például nem kaphatnak csípős, fűszeres fogásokat. Az egész napos étkezésnek tartalmaznia kell fél liter tejet vagy annak megfelelő tejterméket, négy adag gyümölcsöt vagy zöldséget (amibe a burgonyát nem számolják bele). Aki csak ebédel, annak is kapnia kell legalább egy adagra való zöldséget vagy gyümölcsöt. A gabonaalapú étkekből minimum egy teljes kiőrlésű lesz, az italként kínált tej pedig hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. A bölcsődében nem adnak majd bő olajban sült ételt, a rántott hús tiltólistára kerül. Édességből csak olyan kerülhet a menübe, aminek a harmada tej vagy gyümölcs.

Nos, nem voltak igazán elégedettek a vendéglátósok, akik kipróbálták, milyen a várhatóan jövőre életbe lépő közétkeztetési rendelet tervezete szerint készült menü. – Az új irányelvek alapján főzött ételek elsőre ízetlennek bizonyultak, erre fel kell készíteni a szülőket, pedagógusokat – hívta fel a figyelmet Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. Meglehet, a kevésbé sós, édes, fűszeres és zsíros ételek nem aratnak majd osztatlan sikert, mivel azokhoz fokozatosan kellene hozzászoktatni a magyar ízlést. Az elvekkel egyetértenek, üdvözölték, hogy több zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. Viszont szeretnék elérni, hogy a kórházakban ne kelljen alkalmazni az új szabályokat: ott csak átlagosan öt napot tartózkodnak a betegek, s ennyi kevés az ízlésformálásra. Ráadásul a 70-80 éves idősek étkezési kultúráján nehéz változtatni.
 

Ezek is érdekelhetnek