Fogyasszunk dobozba zárt napfényt!

A D-vitamin nagy részét a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására, azonban télen ez sokszor lehetetlen feladatnak bizonyul. Ezért fontos, hogy pótoljuk más forrásokból, hiszen a D-vitamin nemcsak hosszú távon fontos a szervezet számára, de ma már rövid távú hatásai is igazoltak.

Család-otthonKovács Réka2014. 01. 31. péntek2014. 01. 31.
Fogyasszunk dobozba zárt napfényt!

A Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikán tavaly áprilisban készített, a hazai lakosságot reprezentáló vizsgálati anyag rámutatott, hogy a lakosság több mint 90 százaléka D-vitamin-pótlásra szorul, és minden ötödik magyar állampolgárnál súlyos D-vitamin-hiányállapot mutatható ki.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin több mint 90 százaléka a bőrünkben képződik, amelyhez napfényre van szükség. Mivel azonban hazánkban késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, sokaknál hiányállapot lép fel. Ez hatással van többek közt a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, az immunrendszerre, befolyásolja a vércukorszintet, jelentős mértékben növelheti a depresszió, a fáradtság vagy az influenza kialakulását.

A tengeri halak, a tojás vagy a máj ugyan tartalmaz D-vitamint, sőt, már számos, ún. fortifikált, D-vitaminnal dúsított élelmiszer is kapható a boltokban, de gyakorlatilag táplálkozás útján még így is lehetetlen fedezni a szervezet megemelkedett napi szükségletét.

Ezért az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás mellett napi 2000 NE egység (jelentős túlsúly esetén 4000 NE), megbízható gyártótól származó D-vitamin szedése is javasolt.

A számítások szerint hosszú távon csupán a hiányállapot megszüntetésével 2-3 évvel nőne a magyarok átlagéletkora, jelentősen csökkenne a csonttörések, csontritkulásos megbetegedések száma, sőt, bizonyos ráktípusok előfordulási valószínűsége is.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek