Főzőlecke egy személyre

Meseszép és olcsó kacsamellet forgatott a kezében a minap egy korosodó, jól öltözött hölgy az áruház hűtőpultjánál. Összefutott a szájában a nyál, elképzelte a húst omlósra sütve. Mégis legyintett a rozé kacsamellre, mondván: a maga kedvéért be sem gyújtja a sütőt. Vajon jól tette?

Család-otthonPalágyi Edit2014. 01. 19. vasárnap2014. 01. 19.
Főzőlecke egy személyre

Valóban nem igazán gazdaságos az egyszemélyes konyha. Majdnem akkora rumli keletkezik akkor is, ha csak egy-két adagot főzünk, mintha tucatnyi vendéget traktálnánk. Akadnak azonban olyan praktikák, amelyekkel akkor is változatossá tehetjük az étrendünket, ha csak ritkán állunk a tűzhely mellé – magyarázza Gál Gábor. Az egri Zsálya Bisztró tulajdonosa szerint ebédelni még csak-csak betérnek az egyedülállók. Ám az már ritka, mint a fehér holló, hogy egy nő magának foglaljon asztalt vacsorára, holott Európa nyugati felén ebben sincs semmi kivetnivaló. Ha pedig mégis úgy dönt az egyedül élő, hogy belevág a főzésbe, érdemes olyan „alapételeket” készítenie, melyek többféle változatban kerülhetnek tányérra. Így majdnem egész hétre elintézheti a vacsorát – javasolja a séf. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt.

Egy sertéspörköltet unalmas volna 3-4 napon át „pusztítani”, de mindjárt más, ha másnap savanykás raguleves készül belőle: zöldséggel, kevés savanyú uborkával, tejfölös habarással. A pörkölt maradékát ledarálhatjuk, s jó lesz a rakott kelkáposztához. Kevés mustárral, borssal, zöldfűszerekkel és szalonnával pedig ízletes, szaftos krémet keverhetünk belőle, ezt kenhetjük pirítósra, illetve sajttal a tetején melegszendvicsnek is kiváló. A hortobágyi húsos palacsinta eredetileg csirkéből készül, de akkor is finom lesz, ha a pörkölt ledarált maradékát töltjük bele. Csakhogy ekkor gombás, tejfölös bakonyi ragut adjunk mellé – ajánlja az egri vendéglős. A megmaradt zöldköretből másnap krémleves készülhet, a tetejét megcsepegtethetjük olívaolajjal. A desszert rázósabb ügy, mert bár boldogsághormonokat termel, mégsem ildomos egyedül megenni egy tepsi süteményt. A sokáig elálló kekszek, a kókusztekercs, illetve a krémek és fagylaltok tűnnek jó ötletnek.

Azok a szinglik, akik megengedhetik maguknak, házi vákuumgéppel tovább is frissen tarthatják az előkészített alapanyagokat, így például az adagonként fóliázott kacsamell tovább eláll fagyasztás nélkül is. A séf a mikrohullámú sütőt is a háttérbe szorítaná, mert amit csak lehet, a tűzhelyen melegítene, a teához pedig inkább vízforralót használna. De ha mikrózunk, ne tegyünk bele műanyag edényt, hanem inkább tűzálló tálat vagy tányért – javasolja.

Gál Gábor arra biztatja az egyedül élőket, hogy a magányos étkezésekhez is terítsenek meg maguknak: a szép szalvéta, a vasalt abrosz, a csillogó étkészlet, pohárka vörösbor máris feldobja a magányos estét. Magunkat is megtiszteljük ezzel, még ha héjában sült krumpliból és vajból áll is a vacsora. Ebédidőben pedig érdemes betérni egy étterembe, ahol a kedvenc menünket főzik. Megesik, hogy összefutunk egy ismerőssel is, de ha mással nem, legalább a pincérrel elcseveghetünk...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek