Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Kyamon apechete!, azaz: tartózkodj a babtól! Ez volt Püthagorasz, a két és fél ezer évvel ezelőtt élt matematikus egyik önmegtartóztatási szabálya, ami a lóbabra – más nevén disznóbabra – vonatkozott. A Földközi-tenger másik oldalán, Egyiptomban viszont épp ellenkező lehetett a felfogás.
Kép: Image: 0101625758, License: Rights managed, Vicia faba GREEN WINSOR. Broad Bean vegetable plant., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia-Red Dot
Lóbabot (Vicia sp.) már négyezer éves síremlékekben is találtak. Ma a lóbabfőzelék szinte nemzeti étel több közel-keleti országban, az öreg kontinensen azonban nagyjából átvette helyét a XVI. században Amerikából behozott veteménybab, vagy közismert régi nevén a paszuly (Phaseolus sp.).
Lóbabot vetni minél korábban érdemes, de legkésőbb március közepéig kerüljön a földbe a mag. Optimális vetési mélysége 6-8 centi, szárazabb vidékeken ennél 2 centivel több. Ha zöld hüvelyét szeretnénk begyűjteni, a sortávolság 40-50 centi, a tőtáv 10-15 centi legyen. Ha érett magjáért termesztjük, a sortávolságot 25-35 centire csökkenthetjük. A vetés után 10-14 nap múlva várható a kelés, 2-3 lombleveles állapotban ritkíthatjuk. Év közben folyamatosan gyomtalanítsuk és lazítsuk a talaját (melyet nitrogénben gazdagít). Virágzás és magkötés idején öntözni kell.
A többi zöldségféléhez viszonyítva nagy a B1-, B2-, PP- (nikotinsav, niacin), továbbá C-vitamin-tartalma. Ásványi sóban is gazdag, különösen vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és nátriumtartalma figyelemre méltó. Sokféleképpen felhasználható: az ínyencek sült szalonnával fogyasztják, de levesként vagy egytálételként is finom.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu