Aranyanyu után ő Az év orvosa is

Doktornő a dobogón. Két évvel ezelőtt már átvehette az Aranyanyu-díjat, amit azoknak ítélnek oda, akik napról napra sokat tesznek a családokért, a közösségért.

Család-otthonBorzák Tibor2014. 04. 17. csütörtök2014. 04. 17.

Kép: Kecskemét, 2014. április 07. Kelemen Edit az Év orvosa - díj kitüntetetje a koraszülött osztályon Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Aranyanyu után ő Az év orvosa is
Kecskemét, 2014. április 07. Kelemen Edit az Év orvosa - díj kitüntetetje a koraszülött osztályon Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Minden esztendőben a betegek  és hozzátartozóik ajánlása, internetes szavazása alapján dől el, hogy ki kapja az Astellas-díj – Az év orvosa elismerést. Az idén dr. Kelemen Edit kecskeméti csecsemő- és gyermekgyógyász, neonatológus, részlegvezető főorvos végzett az első helyen.

A doktornő mosolyogva fogadja a gratulációnkat, s azonnal megjegyzi: ezt a díjat nem ő kapta, hanem az általa vezetett kecskeméti koraszülöttosztály. Úgy véli, az egészségügyben nincsenek egyszemélyes sikerek, minden orvos mögött áll egy, a munkáját segítő csapat.

– Ezzel a díjjal húsz év munkáját ismerték el – teszi hozzá dr. Kelemen Edit. – Kórházigazgatónk hatalmas virágcsokorral gratulált a nővéreknek és nekem. Sorra jöttek a betegeink is… Például az a kisfiú, akinek sokáig küzdöttünk az életéért, s immár nyolc éve visszajár hozzánk. Rajzot hozott ajándékba, a díjátadást örökítette meg: a pöttyös ruhámban ott állok a dobogó legfelső fokán.

A díj súlyát növeli, hogy a javaslattevők olyan orvosokra hívják fel a figyelmet, akik a gyógyulás szempontjából is példaértékű kapcsolatot teremtenek a pácienseikkel. – Mindent elkövetünk a koraszülöttek életéért – szögezi le a főorvosnő. – A szülők látják és átérzik, milyen nagy terhet cipelünk. Nem lebeghet más a szemünk előtt, mint hogy valamennyi kisbabát a lehető legjobb állapotban adjuk haza. Főként az anyukák igénylik, hogy az utolsó részletig mindent megbeszéljünk. Miután kialakult köztünk a kölcsönös bizalom, könnyebb elfogadniuk a helyzetet, amit a sors esetleg rájuk mért.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a jelenlegi terápiás lehetőségeket össze sem lehet hasonlítani a tízhúsz- harminc évvel ezelőttiekkel, amikor az 1500 gramm alatti babák sokkal kisebb eséllyel maradtak életben. Most a 24. hetet betöltött, 500 gramm körüli apróságok is teljes értékű életet élhetnek. A kecskeméti kórház koraszülöttrészlege átlagon felüli eredményekkel büszkélkedhet: tavaly egyetlenegy beteget sem veszítettek el, többségüket maradványtünet nélkül vitték haza.

– A szakma iránti alázat nélkül ez a hivatás nem gyakorolható eredményesen.

Az életért való küzdelemből csak az kerül ki győztesen, aki hisz a dolgok jobbra fordulásában, az akaratról már nem is beszélve – osztja meg gondolatait az év közönségdíjas orvosa, aki a pályája elején ügyeletvezetőként megtapasztalta, milyen is az, ha egyedül kell döntenie.

Dr. Kelemen Edit a gyerekkorát Pusztamérgesen töltötte, nem orvoscsaládból származik. Szegeden érettségizett, itt végezte az egyetemet is. A diplomaszerzés után a kecskeméti megyei kórházba került. Beszélgetésünk végén elárulja: csakis ezt a pályát választaná, ha újrakezdené.

Ezek is érdekelhetnek