Kertésznaptár: Csak győzzük nyírni, kapálni

Május eleje a nagy és erőteljes lombnövekedés ideje, ilyenkor formáljuk, csinosítjuk zöldmetszéssel a fiatal csemetéket. Ha az eső áztatta kertre rámosolyog a napsugár, versenyben növekszenek a zöldségek. De igyekszik a gyom is – csak győzzük kapálni. Fölfelé tör a pázsit is – csak győzzük nyírni. A kert nyári díszei, a kánnák és a dáliák pedig egyre türelmetlenebbül várakoznak a hideg pincemélyen.

Család-otthonValló László2014. 04. 30. szerda2014. 04. 30.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kertésznaptár: Csak győzzük nyírni, kapálni
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Messük le a gyümölcsfák gyökér- és tősarjait. A leghatásosabb, ha kapával kibontjuk a sarjakat egészen a tövükig, és a hajtásokat – megcsavarva – kitépjük. Ugyanígy járjunk el az orgona, illetve a magas törzsű oltványok (ribiszke, köszméte, josta és rózsa) tősarjaival is. Fiatal gyümölcsfák, illetve magas törzsű oltványok esetében a törzsön előtörő hajtásokat ne törjük ki tőből, hanem csípjük vissza 3-4 levélre, mert ezek a törzs erősítését szolgálják.

- A fiatal gyümölcsfák májusi zöldmetszését elsősorban azoknak ajánljuk, akik már némileg járatosak a tavaszi fás metszésben. (A dús lombú fák koronájában ugyanis jóval nehezebb az eligazodás, mint a csupasz koronában.) Főként azokat a hajtásokat metsszük ki, amelyek párhuzamosan nőnek, egymásnak versenytársai (a vezérágak csúcsain), illetve egymást keresztezik. Ezeket eltávolítva ritkább és formásabb lesz a korona, a napfény és a szél jobban átjárja, aminek növényvédelmi haszna is lesz. Fontos azonban, hogy tartsunk mértéket, nem feledve, hogy a mindenre kiterjedő metszés ideje a jövő tavasz.

- Vessük a babot. Ha a karósbab mellett döntünk, főterményként kell kezelnünk, hiszen ha gondosan ápoljuk, a fagyokig szedhetjük folyamatosan. Jó, ha tudjuk, hogy szükségletei valamelyest eltérnek a bokorbabétól: víz- és páraigénye nagyobb. Karóból vagy drótból álló támrendszerét lehetőleg még a vetés előtt készítsük el. Kapható fajtái: Juliska, Corona, Velence csodája, Talizmán, Zalán.

- Kiültethetjük a dáliák és kánnák gumóit. Az egykori magas, nyurga fajták már a múlté, napjainkra a kisebb növésű változatok terjedtek el (melyeket így karózni sem kell). Javasolt az alacsony egynyári virágok hátterébe, esetleg hasonló magasságú díszfüvekkel társítva ültetni. Mindkét növény napfényigényes, a szárazságot nehezen viseli, alkalmanként öntözést kíván.

Ezek is érdekelhetnek