Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Új jelenséget fedett fel egy amerikai kutatás: minden harmadik felnőtt szeretné csökkenteni vagy száműzni a glutént az étrendjéből.
Korábban főleg a zsíros, cukros, túl sós étkeket, a koleszterinbombákat kerülték az emberek, de most a glutén az ellenség. Hazánkban is egyre hozzáférhetőbbek a gluténmentes kenyerek, gabonafélék, valamint a házhoz rendelhető készételek. Kérdés azonban: vajon mindenkinek jó-e, ha ilyet fogyaszt?
Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus szerint fontos kideríteni, ki az, aki valóban gluténérzékenységgel küzd. Ő ugyanis valóban nem fogyaszthat olyan élelmiszert, melynek alapanyaga búza, árpa, rozs vagy zab. A lisztmentes diéta azonban sok figyelmet igényel és jóval többe is kerül, mint a vegyes étrend, ezért csak annak ajánlják, akinél valóban indokolt.
A Budai Allergiaközpont orvosa szerint fontos megkülönböztetni egymástól a búza- vagy gabonaallergiát, a liszt- és a gluténérzékenységet.
A lisztérzékenységben autoimmun folyamat károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezt vérvizsgálattal és bélbiopsziával igazolják. A gabonaallergiát pedig – amit eldugult orr és asztma is jelezhet – a bőrpróba is kimutathatja.
A gluténérzékenységre azonban nincs laboratóriumi vizsgálati módszer, így általában azt javasolja az orvos a páciensnek, hogy 2-4 hétre hagyjon fel a glutén fogyasztásával, s ha ez mérsékli a tüneteit – ami lehet hasfájás, hasmenés, fáradtság, vérszegénység –, akkor valóban a gluténban található fehérjére érzékeny. A tünetek ismét megjelennek, ha a beteg lisztes ételt fogyaszt. A gasztroenterológus szerint fontos tisztázni, hogy mi okozza az emésztési panaszokat, nem szabad azokat látatlanban valamilyen „divatbetegség” számlájára írni. Így az sem javasolt, hogy valaki önmagát diagnosztizálva kezdjen diétába.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu