Biztosítási vita: 'A sérülés más káreseményből származik' - 'Csalónak neveznek minket'

Mikor tört el? - Tiszafüredi olvasóinkkal esett meg a következő történet. Autójukban várakoztak egy útkereszteződésben, hogy ha majd a forgalom engedi, felkanyarodhassanak a magasabb rendű útra. Egyszerre egy szerencsétlenül kanyarodó másik gépkocsi nekiütközött olvasónk járművének. Szerencsére személyi sérülés nem történt, csak a lökhárító egyik oldala bánta a koccanást.

Család-otthonKirály Farkas2014. 06. 05. csütörtök2014. 06. 05.
Biztosítási vita: 'A sérülés más káreseményből származik' - 'Csalónak neveznek minket'

A helyszínelők megállapították, hogy egyértelműen a másik sofőr okozta a balesetet, amit az nem is vitatott, a kárbejelentőn ezt alá is írta – innen mehetett volna minden tovább azon az úton, melynek a végén a biztosító kifizeti a kár kijavítását (egészben vagy részben, a körülményektől függően). Nem ez történt. A vétkes biztosítója – a Posta Biztosító – nem fizetett.

Ügyintézési levelezésben megszokottan szűkszavúan közölték, hogy a „vészhárítón látható sérülés más káreseményből származik”, ráadásul nagyobb, mint a friss sérülés – ezért nem fizethet. Nem ember, aki ettől nem háborodik fel: „Minket bánt, megalázónak tartjuk, hogy csalóknak, hazugoknak neveznek bennünket” – írja olvasónk. Leveléhez mellékelte az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat is.

Pörgessük hát vissza a filmet. Akkor, ott a baleseti bejelentőre csak ennyit írtak: „az első lökhárító törése”.

Következett a kárfelmérő szemle, melynek űrlapján sok más alkatrész is sérültnek-cserélendőnek van feltüntetve: a teljes fényszóró (ez még hihető is), a szélvédő, a tükör borítása.A szerviz ezt küldte el a biztosítónak – amely válaszában közölte, hogy „a kárigény kapcsán tett nyilatkozatok és a gépjárművek sérüléseinek összevetéséből” arra következtetett, miszerint a baleset nem úgy történt, ahogyan azt leírták a kárbejelentőn, tehát nem fizet.

Nem ez volna az első eset, amikor a felmérő megtoldja a kárlistát. Ilyenkor általában a károsult (meg a szerviz, s általa talán a felmérő is) jobban jár – most nem így történt. Olvasónk a kárfelmérő lapot aláírta, s még ha előtte nem is tanulmányozta át, ez jogilag azt jelenti: tudott a kozmetikázásról. Ezt visszacsinálni már nem lehet.

Érdeklődésünkre a biztosító elmondta: előre egyeztetett időpontban olvasónk betekinthet a „káranyagba”, azaz megnézheti a kárfelméréskor készült fényképeket, s meggyőződhet arról, hogy a törött lökhárító már korábban jócskán megsérült, csak éppen nem feltűnően – némely sebesülései az autóknak csak alulnézetből látszanak. Érdemes ezt meglépni: ha a biztosító tévedett, olvasónk talán mégis kaphat kártérítést; míg ha nem tévedett, akkor nem kell tovább gyötrődnie.

Ezek is érdekelhetnek