Különösen rossz a helyzet északkeleten

Kis súlyú babák. - Miközben hazánkban évente mintegy tízezerrel csökken a születések száma, a koraszüléseké továbbra is magas. Csaknem minden tizedik baba hamarabb születik meg, mint kellene, meghaladva ezzel az európai átlagot.

Család-otthonK. G.2014. 09. 04. csütörtök2014. 09. 04.

Kép: Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

Különösen rossz a helyzet északkeleten
Miskolc kórház szülészeti osztály újszülött csecsemő népesség szaporulat 2011 11 15 Fotó: Kállai Márton

A Semmelweis Egyetem négy északkelet-magyarországi megyében (Nógrád, Heves, Borsod, Hajdú- Bihar) végzett friss kutatása szerint ott a korababák zömmel hat hónaposan jönnek a világra.

A kutatók szerint – akik 18 ezer kismama adatait vizsgálták meg – a koraszülés szorosan összefügg az anyák egészségi állapotával és életkörülményeivel. Tipikus és káros veszélyeztető tényező a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz. A magukat romának vallók körében az említett rizikófaktorok miatt lényegesen magasabb a korababákat és a kis súlyú újszülötteket világra hozó nők aránya. Magyarországon az elmúlt három évben nem csökkent a csecsemőhalálozások száma sem.

Mindezen csak úgy lehetne változtatni, ha a magyar egészségpolitika a megszületendő babák érdekében fokozottabban összpontosítana a legnagyobb kockázatokat jelentő körülmények között élő anyákra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek