Szezonja van: töltött paprika - ahogyan nem is gondolná

Két töltött paprika receptet ajánlunk olvasóinknak. Néhány érdekes ötlet "megbolondítja", feldobja a konyhánkban nyár végén, ősz elején gyakran elkészített, ismert és kedvelt fogást.

Család-otthonVidék íze2014. 09. 04. csütörtök2014. 09. 04.

Kép: gombás töltött paprika kapormártással Fotó: Habik Csaba 2012 03 22

Szezonja van: töltött paprika - ahogyan nem is gondolná
gombás töltött paprika kapormártással Fotó: Habik Csaba 2012 03 22

Gombás töltött paprika kapormártással

Hozzávalók:
- 8 tölteni való paprika
- 1 tojás
- 10 dkg főtt rizs
- olaj
- só
- bors
- 50 dkg gomba
- 1 vöröshagyma
- 1 kis piros kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 csipet szerecsendió
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 nagy csokor kapor
- 5 dkg vaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a felszeletelt gombát, sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, és néha megkeverve zsírjára sütjük. Belekeverjük a rizst, a tojást meg a pici kockákra vagdalt kaliforniai paprikát, majd ezzel a töltelékkel betöltjük a kicsumázott paprikákat.

Egy serpenyőben megforrósítjuk a vajat a liszttel, rádobjuk a finomra vágott kaprot, megfonnyasztjuk. Felöntjük egy liter vízzel, sózzuk. Óvatosan beletesszük a megtöltött paprikákat, és lassú tűzön 15-20 perc alatt megpároljuk. Ha elforrna a leve, vízzel kicsit pótoljuk. Gyakran keverjük meg, nehogy leégjen.

 

Kölessel töltött paprika

Hozzávalók:
- 25 dkg köles y só y 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma y bors
- 30 dkg füstölt, főtt comb vagy lapocka
- 2 tojás y 8 tölteni való paprika
- 2 evőkanál liszt y olaj
- cukor y 40 dkg sűrített paradicsom
- 1 kis csokor zeller zöldje vagy 1 cikk zeller

A kölest sós vízben félpuhára megfőzzük, leszűrjük. Az egyik hagymát finomra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, azután beletesszük az apró kockákra vágott húst, a kölest meg a tojásokat. A masszát jól összekeverjük, és megtöltjük vele a paprikákat.
A lisztet 3-4 evőkanál olajon rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük körülbelül 1 liter vízzel, ízesítjük sóval, ízlés szerint egy kis cukorral. Mehet bele a zeller és a megtisztított hagyma is, egészben. Ha felforrt, beletesszük a töltött paprikákat, és körülbelül 20 perc alatt lassú tűzön készre főzzük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek