Ötven felett kötelező

MAGYARORSZÁGON évente 9-10 ezren betegszenek meg és ötezernél is többen halnak meg vastag- és végbélrákban. A rákra is igaz, ami a többi betegségre: minél hamarabb veszik észre, annál nagyobb az esély a gyógyulásra Jövőre ezért ingyenes országos szűrési program indul.

Család-otthonH. E.2014. 12. 17. szerda2014. 12. 17.

Kép: MODEL RELEASED. Endoscopy examination. Patient undergoing an endoscopy exam in order to diagnose a digestive problem., Image: 101710190, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Endoscopy examination
MODEL RELEASED. Endoscopy examination. Patient undergoing an endoscopy exam in order to diagnose a digestive problem., Image: 101710190, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

Idehaza akár 40-50 ezren is élhetnek közöttünk, akik magukban hordják a daganatot, csak éppen nem tudnak róla. E kór általában 10-12 év alatt alakul ki és okoz tüneteket: bélproblémákat, emésztési és székelési panaszokat. A tüdőrák után hazánkban a vastagbélrák a második leggyakoribb rosszindulatú betegség. A fiatalokat kevésbé fenyegeti, az esetek többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. A vastagbélrák azonos arányban fordul elő férfiaknál és nőknél, míg a végbélrák az erősebb nem képviselőinél gyakoribb.

A vastagbéldaganat az egyik legjobban szűrhető betegség: akinél idejében felfedezik a kezdeti stádiumban lévő tumort, nagy eséllyel meggyógyul.

Ennek egyik feltétele persze, hogy részt vegyen a szűrővizsgálaton – figyelmeztet dr. Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki ugyancsak átesett már e betegségen.

A szűrésjellegű vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) egyelőre nem finanszírozza. Ugyanakkor jelenleg már három megyében zajlik, egyben pedig most készítik elő azt az ingyenes szűrőprogramot, amellyel több tízezer páciens vizsgálatára nyílik lehetőség. A tervek szerint pedig a későbbiekben minden 50 év feletti honfitársunkon elvégzik a beavatkozást.

A szakemberek szerint a vizsgálatok költsége megtérül a tb számára: sokkal többe kerül ugyanis műtétekkel, kemoterápiával megállítani a már előrehaladott kórt, mint az idejekorán felfedezett betegséget gyógyítani – mondja Bodoky György professzor, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa. Bár az országos szűrés elindításával nem lesz kevesebb a betegek száma, de többen fognak meggyógyulni: az ötezer hazai halálesetből nagyjából négyezren kapnak majd esélyt a túlélésre.

Egyelőre még vitáznak arról a szakemberek, hogy melyik szűrővizsgálati módszert alkalmazzák.

A panaszmenteseket nem könnyű rávenni a költségesebb, ám kellemetlenebb vizsgálatra, a kolonoszkópiára, holott ez volna a kívánatos. Ez a módszer ugyanis nemcsak szűrési, hanem egyben gyors ellátási lehetőség is: ha a tükrözés során kezdeti stádiumú tumort találnak, az azonnal eltávolítható. A székletvérvizsgálat alapján történő szűrés lényegesen olcsóbb, de a páciensektől is nagyobb együttműködést igényel: több napon át kell gyűjteni a mintát. Ha a szűrés alapján daganatos betegség gyanúja merül fel, azt kolonoszkópiás vizsgálattal ellenőrzik. Amennyiben a tükrözéses módszert vezetik be, azt tízévente, a székletvérvizsgálatot pedig kétévente egyszer kell majd elvégeztetni.

A kampány során arról is igyekeznek meggyőzni az 50 év felettieket, hogy a kellemetlennek vélt vastagbéltükrözéstől nem kell tartaniuk: indokolt esetben érzéstelenítéssel, rövid altatásban végzik el a vizsgálatot. Fontos azonban, hogy mindenki megértse: az önként vállalt kis kellemetlenség életmentő lehet!

Ezek is érdekelhetnek