CSOK - Jobb, ha megtanuljuk ezt az új betűszót

Júliustól már használt lakásokra, akár egy gyermek után is igényelhető a lakásépítési támogatás, ismertebb nevén a szocpol. Ennek segítségével a rászoruló családok könnyebben juthatnak majd lakáshoz.

Család-otthonMunkatársunktól2015. 02. 09. hétfő2015. 02. 09.

Kép: építkezés corvin sétány lakás befektetés társasház adó ipar otthon 2011 11 01 Fotó: Kállai Márton

CSOK - Jobb, ha megtanuljuk ezt az új betűszót
építkezés corvin sétány lakás befektetés társasház adó ipar otthon 2011 11 01 Fotó: Kállai Márton

Jobb, ha megtanuljuk ezt az új betűszót: Családok Otthonteremtési Kedvezménye. A CSOK egyes esetekben már használt lakásokra is érvényes lesz, sőt nem csak nagycsaládosok vehetik igénybe.

Több feltételnek kell megfelelnie annak, aki fél év múlva használt lakás vásárlására szeretné igényelni a támogatást. Az ingatlannak például legalább komfortosnak kell lennie, ha pedig lakásbővítésről van szó, a munkálatok végére kell megfelelnie ennek a kitételnek. A lakás négyzetméterenkénti ára nem haladhatja meg a 350 ezer forintot, a maximális alapterület nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél.

Regionálisan is szabályozzák az ingatlan értékét: Budapesten nem igényelhetünk támogatást 35 millió forintnál többet érő lakáshoz. A közép-magyarországi városokban és a dunántúli régió megyeszékhelyein ez a plafon 28 millió forint, az alföldi és az északkeleti régióban a megyeszékhelyeken 25 millió, egyéb városokban 19, kisebb területeken 18 millió forintos ingatlanokért lehet még támogatást kérni.

A támogatást igényelhetik házas- és élettársak is, továbbra is kitétel azonban, hogy egyik fél sem lakástulajdonos (kivéve, ha bővítéshez kérik a szocpolt). A kérvényező lehet magyar állampolgár vagy szabad mozgással és tartózkodási joggal rendelkező személy, bevándorolt, hontalan, menekült, oltalmazott. A CSOK kérhető vér szerinti és örökbe fogadott gyermek után is, amennyiben az nem töltötte be a 16. életévét, vagy nappali tagozaton tanuló, 25 év alatti fiatal. Sőt, a fiatal, 40 év alatti párok még meg nem született két gyermekükre hivatkozva is igényelhetik a CSOK-ot.

Ezek is érdekelhetnek