Zsák helyett sárga kuka: megháromszorozódott a mennyiség - Szeméthelyzet

Ahány ház, annyi szokás: nagyjából ez az igazság a szelektív hulladékgyűjtés esetében is. Január 1-jétől kötelező a hulladékok válogatott begyűjtése. Ezt sok településen eddig úgy oldották meg, hogy a szokásos kuka mellé kihelyezve – nagy, feliratos nejlonzacskóba gyűjtve – lehetett a papírt, PET-palackot, fémdobozt elszállíttatni. Települése, illetve hulladékkezelő szolgáltatója válogatta, hogy ezt miként oldja meg. Egyvalami volt azonos: a fuvarköltség – így a szemétszállításé is növekedett, mivel a szétválogatott szemetet külön fuvarozták.

Család-otthon(hogy)2015. 02. 14. szombat2015. 02. 14.

Kép: háztartás szelektív hulladék gyűjtés műanyag zsák papír kuka kommunális hulladék újrahasznosítás 2015 02 05 Fotó: Kállai Márton

Zsák helyett sárga kuka: megháromszorozódott a mennyiség - Szeméthelyzet
háztartás szelektív hulladék gyűjtés műanyag zsák papír kuka kommunális hulladék újrahasznosítás 2015 02 05 Fotó: Kállai Márton

Ez évtől viszont lassan megszűnik a zacskós gyűjtés: más és más kukába kell dobni a vegyes hulladékot és az újrahasznosíthatót. Így aztán egyre több helyen jelennek meg a sárga, a kék vagy piros kukák is. E tekintetben teljes a kavalkád, mint ahogyan a mi fejünkben is. Nem igazán tudjuk még, hogy az új kukákért fizetnünk kell-e és mit kötelező beledobálnunk.

Miskolcon január elején megszüntették a zsákos gyűjtést, s helyette sárga kukában gyűjtetik a szelektív hulladékot. Ott a kuka és az ürítése is ingyenes. Egy hónap alatt a korábbi zsákos gyűjtéshez képest a válogatott hulladék mennyisége megháromszorozódott.

Úgy tűnik, jobban szeretjük, ha nem zsákba, hanem kukába kell dobálni a szemetet.

Számos településen sorra szűnnek meg a megszokottá vált hulladékgyűjtő szigetek, melyekbe külön lehetett elhelyezni az üveget, a műanyagot és a papírt. Ennek oka, hogy a lakosság fegyelmezetlen: sok konténerbe bedobálják a vegyes szemetet, akár az ételmaradékot is. Vagyis hiába szelektív a szemét, ha azt újra kell válogatni. A tapasztalat szerint jobb az újfajta kukákat a házakhoz kirakni, s a begyűjtést és feldolgozást eszerint elvégezni.

Az is igaz viszont, sok helyen nem tudják még, hogy az új kukákba mit lehet beledobni, s mit nem. Mivel az újrahasznosításon van a hangsúly, tehát ide a fém, papír, üveg, műanyag kerül.

Ahol már két szelektív kuka is működik – például a sárga és a kék színű –, ott a kékbe teszik a papírt, a másikba a műanyagot és a fémet. Hogy az üveggel mi lesz, még kérdéses: amelyiket nem lehet visszaváltani, vélhetően a vegyes szemetet tartalmazó kukákban köt ki. A településeken a hulladékkezelő cégek tájékoztatnak a lehetőségekről, a szemétürítés időpontjairól.

Ezek is érdekelhetnek