'Van öt perced! A rák ellen'

A tüdőrák a nőket is egyre inkább veszélyezteti hazánkban. A daganatos halálozásban mindkét nemnél az első helyen áll a tüdőrák: a férfiaknál 30, a nőknél 21 százalékkal –, de míg az urak körében csökken a gyakorisága, addig a hölgyeknél növekszik.

Család-otthon(p. e.)2015. 03. 02. hétfő2015. 03. 02.
'Van öt perced! A rák ellen'

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet adatai szerint a két nem esetében hamarosan kiegyenlítődik a halálozási arány. Közismert, hogy hazánk a tüdőrák okozta halálozást tekintve világelső. Ez az egyik legalattomosabb és legkevésbé gyógyítható daganattípus.

Az orvosok szerint a tendencia azért is aggasztó, mert e ráktípus megelőzhető lenne. Tudjuk ugyanis, hogy a megbetegedést az esetek kilenctizedében a dohányzás okozza, így a leszokás és az egészségtudatosság szó szerint életet menthet.

A megelőzésben a szakemberek szerint az is nagyon fontos, hogy megszólítsák a fiatalokat. A rákellenes világnapon meghirdették, hogy az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Egészségkommunikációs Központja és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pályázatot indít középiskolás diákok számára, melynek a mottója: „Van öt perced! A rák ellen”.

A videopályázatra március 25-ig olyan filmeket várnak, amelyek a tüdőrák megelőzésére hívják fel a figyelmet. Bővebb információval az OEFI honlapja, az egeszseg.hu szolgál.

Ezek is érdekelhetnek