Óvatosan a sótartóval!

Hatvanöt éves kor felett sokan rutinszerűen nyúlnak a sótartóért, pedig nem kellene – figyelmeztet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense. Az időseknek már csak azért is tudatosan kell táplálkozniuk, mert romlik az ízérzékelésük, ezért utólag szívesen sózzák, cukrozzák az ételeket, ami pedig nem tesz jót az egészségüknek. Mire kell még ügyelniük?

Család-otthonP. E.2015. 03. 17. kedd2015. 03. 17.
Óvatosan a sótartóval!

- A fehérjében dús táplálkozás azért is fontos, hogy az izmok leépülését megelőzzék. Élettani sajátosság ugyanis, hogy csökken az izom- és növekszik a zsírtömeg. Aki nem kívánja a húst, nem képes megrágni, esetleg nincs rá elég pénze, babbal, lencsével, csicseriborsóval pótolhatja a fehérjét. Ha szükséges, kérjünk vérvizsgálatot, hogy kiderüljön az esetleges vashiány és azt orvosolni tudjuk. A tej- és tejtermékek kalciumtartalmára pedig a csontritkulás elkerülése miatt van szükség.

- A sok zöldség, gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabona – akárcsak a hidegen sajtolt olajok – az érelmeszesedés késleltetése miatt fontos.

- A vitaminokra is ügyelni kell. Aki keveset mozdul ki a lakásból, D-vitamin-hiányban szenvedhet, ezért azt pótolni kell. A vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamint a tej, a hús és a tojás, a folsavat pedig a zöld leveles növények adják (de megeshet, hogy tablettákat is ajánlott szedni).

- A fölös kilók gyorsan felszaladnak, miután lassul az anyagcsere: 65 éves kor fölött a nőknél 1800, a férfiaknál csak napi 2300 kcal szükséges. A testmozgás túlsúly és étvágytalanság esetén is segít megoldani a gondot.

- A korosak igyanak legalább napi másfél liter folyadékot. Ez sokszor azért nehézkes, mert a kor előrehaladtával a szomjúságérzet is csökken.

Ezek is érdekelhetnek