Szabadulna a mérgektől? Irány a forró kamra!

A finnek szerint a szaunában minden méreg elfüstölög és megnyugszik az epe. A skandináv országban a „szegény ember gyógyszertárának” is nevezik a forró kamrát, s hogy igazolják e tételt, számos kutatást végeztek.

Család-otthonH. E.2015. 03. 09. hétfő2015. 03. 09.

Kép: , Image: 1561983, License: Rights-managed, Restrictions: Corbis represents exclusive rights to this content. Content available for use in Corbis Mobile Offerings. Exclusive sales should be cleared against Veer sales history., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

Senior Men Talking in Sauna
, Image: 1561983, License: Rights-managed, Restrictions: Corbis represents exclusive rights to this content. Content available for use in Corbis Mobile Offerings. Exclusive sales should be cleared against Veer sales history., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

A Kelet-finnországi Egyetem tudósai állítják, hogy a szauna száraz melege meghosszabbítja a középkorú férfiak életét, és akár 63 százalékkal is csökkentheti náluk a szívroham kockázatát.

A kutatók kétezernél is több 42–60 éves férfi adatait rögzítették 21 éven át. Úgy tapasztalták, hogy akik heti négy-hét alkalommal szaunáztak, azoknál jelentősen csökkent a hirtelen szívhalál kockázata, és kevesebben vesztették életüket szívkoszorúér-betegségek következtében. A tudósok egyelőre törik a fejüket, hogy miért éltek hosszabb ideig a gyakrabban szaunázó férfiak, de úgy vélik: a forró kamrában való pihenés, a nyugodt, egészségtudatosabb életstílus a szaunabeli kellemes társaság körében mindenképpen hasznukra vált.
(Bár csak a középkorú férfiakat vizsgálták, bízunk benne, hogy a forró kamrában időző hölgyekre épp olyan kedvező hatású a szaunabeli izzadás.)

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a szaunázás mérsékelheti a vérnyomást, csökkentheti a stresszhormonok mennyiségét, javíthat a cukorbajosok és a tüdőbetegek állapotán, gyógyíthatja a náthát és támogatja az anorexia legyőzését.

Ezek is érdekelhetnek