Búcsús kifli - Bögrés hájas pogácsa - Köményes ropogós
Kép: búcsús kifli fotó:Sárközy György 2013.01.17.
Búcsús kifli
Hozzávalók:
A tésztaalaphoz:
- 50 dkg liszt - 1 tojás - 1 tojássárgája
- 25 dkg vaj - 1 dl tej - 1 kockacukor
- 2 dkg élesztő - só - 6 dkg ömlesztett sajt
A kenéshez:
- 25 dkg darált töpörtyű
A tetejére:
- 1 tojás - 10 dkg ementáli
Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a liszttel, az egész tojással és a sárgájával, a lereszelt vajjal meg az ömlesztett sajttal, adunk hozzá körülbelül egy evőkanálnyi sót is. Jól összegyúrjuk, majd 40 percig pihentetjük. Utána lisztezett deszkán hat egyforma cipót formázunk belőle. A tésztadarabokat egyesével kerekre nyújtjuk. Megkenjük a darált töpörtyűvel, majd mindegyik körlapot 8 cikkre felvágjuk. A cikkeket a széles oldalukról indulva kiflivé tekerjük. Zsírozott sütőlemezre tesszük, sós felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.