Szömörcsögöt az asztalra!

Étvágygerjesztő. - Ki ne szeretné a gombócokat? Íme egy mai és három XVII. századi változat. Utóbbiakat elsősorban rejtvényfejtő, kísérletező kedvű olvasóinknak ajánljuk.

Család-otthonMunkatársunktól2015. 04. 29. szerda2015. 04. 29.

Fotó: unknown

Szömörcsögöt az asztalra! Fotó: unknown

Húsgolyók paradicsommártásban   

Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 vöröshagyma ? 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- egy-két mentalevél ? zsiradék
- 5 dl sűrített paradicsom
- 2 dl alaplé ? 2 babérlevél
- kakukkfű ? rozmaring ? só
- bors ? cukor ? olívaolaj
- 40 dkg száraztészta   

Kevés zsiradékon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, a végén megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát. Összekeverjük a darált hússal, az egész tojással, majd sóval, borssal, finomra vágott mentával ízesítjük. Pici gombócokat formázunk belőle, és forró olajban megsütjük.  
Elkészítjük a mártást is: egy-két evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és az alaplevet. Beledobjuk a babérlevelet. Pici kakukkfűvel, oregánóval sóval, borssal, cukorral fűszerezzük. Fedő nélkül főzzük, időnként megkeverjük. Ha már jól besűrűsödött, levesszük a tűzről, kidobjuk belőle a babérlevelet és a friss fűszerágakat. Főtt tésztával tálaljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek