A betörő csak erre az alkalomra vár! Mire figyeljen oda?

Árulkodó postaláda - Itt a nyaralás ideje, ilyenkor a lakásainkat, házainkat akár hetekre is magára hagyjuk. Sok betörő csak éppen erre vár.

Család-otthon(hogy)2015. 06. 28. vasárnap2015. 06. 28.

Kép: betörés rablás sziluett védelem árnyék lopás ablak ajtó 2015 06 21 Fotó: Kállai Márton

A betörő csak erre az alkalomra vár! Mire figyeljen oda?
betörés rablás sziluett védelem árnyék lopás ablak ajtó 2015 06 21 Fotó: Kállai Márton

Nyáron minden második család – akár hetekre is – messzire megy üdülni. Hazaérve aztán jó néhányan megdöbbennek: idegenek túrták fel az otthonaikat, elvitték az értékeket.

Ez ellen számos apró trükköt ajánlanak a Groupama Garancia Biztosító szakértői. Sokan a lakásukat, házukat térfigyelő kamerákkal és visító riasztókkal látják el, melyek azonban jóval kevesebbet érnek, mint az erős zárszerkezettel felszerelt bejárati ajtó, a rácsos ablak, a törésbiztos fólia az üvegeken. Nem mindegy, hová szerelik a mozgásérzékelőt: nem érdemes a földszintre tenni, mert a betörők nagyobb része az erkélyeken, az emeleti ablakokon át jut be a lakásba.

A napokig üres otthonról sok minden árulkodik. Ilyen a postaláda, melyben rövid idő alatt felhalmozódnak küldemények, egy pillantás, és máris látszik, hogy tulajdonosa napok óta nem nyitotta ki. Ezért kérjük meg a szomszédokat, hogy vegyék ki a küldeményeket, de általában is nézzenek át hozzánk, legyen mozgás a lakásban, házban, kertben.

Takarékosan is megoldhatjuk – a legolcsóbbak már 500-600 forintból is kijönnek – lakásunk esti világítását, némi zajkeltést. Az időzített óraszerkezettel ellátott konnektorokat előre programozhatjuk, így időről időre bekapcsol egy-egy lámpa, a televízió, a rádió, vagyis úgy tűnik, mintha otthon lennénk. A modern információs technika is segítheti a betörőket, akik a közösségi oldalakat böngészve megtudhatják, hogy elutaztunk, szabad a préda.

A betörő leginkább a pillanatnyi alkalommal él. A ház mellett, a kertben felejtett létra, nagyobb kerti bútor hívogatja a bűnözőt. Indulás előtt ne nagy csinnadrattával készülődjünk, pakoljunk be az autónkba, mert ez is egyértelműen jelzi, hogy hosszabb időre eltávozunk otthonról. Amennyiben a szellőzőre, bukóra állított ablakon keresztül hatolnak be, a biztosítók többsége nem fizeti meg a kárunkat, mivel a szerződés szerint az ilyen lakás nem minősül zártnak.

A rendőrségi statisztikák szerint a betörések során a leggyakrabban ellopott érték a készpénz, az ékszer, de a kisebb műszaki cikkek is kedvelt célpontok, hiszen könnyen mozdíthatók és értékesíthetők. Utazás előtt egyeztessünk a biztosító szakértőjével, hogy a lakáson belül milyen mechanikai védelemben kell részesítenünk az ékszereket.