Agymenő kalandok

ÉLVEZIK A GYEREKEK, ha tornáztathatják az agyukat, leginkább akkor, ha ez játékos formában történik, s még ajándék is dukál hozzá a végén. Az állatkerti kalandozásra vágyókat a kánikula sem riasztotta el.

Család-otthonBiczó Henriett2015. 06. 14. vasárnap2015. 06. 14.

Kép: Agymenök nap állatkert 2015.06.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Agymenő kalandok
Agymenök nap állatkert 2015.06.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Drámaian hangzik az első kvízkérdés: „Ha az osztrák– francia határon lezuhanna egy repülőgép, hová temetnék a túlélőket?” Ám a tízéves Olivér frappánsan felel: sehová. A kisfiúnak máris jár a szélforgó. Az ötéves Somának sem kell szégyenkeznie: alig hangzik el a kérdés, mi lesz a hernyóból, ha kifejlődik, máris rávágja: lepke. A hároméves Bora pici lábaival alig tud fellépni a színpadra, de ő is a korosztályának megfelelő feladványt kapja: milyen állatot látsz a képen? – Kengujut – válaszolja kicsit szégyenlősen, s már lép is tovább boldogan, csokival a kezében. A Fővárosi Állat- és Növénykertben szinte minden gyerek Agymenő Élménynap-térképpel rohangál az állatok között.

– Reggel kérdeztük Borától, hova menjünk: állatkertbe vagy aquaparkba? Az előbbit választotta – mondja a kétgyermekes Dorottya, 11 hónapos kisfiával a karján. – Sokszor veszünk részt olyan programokon, ahol a gyerekek a játék mellett tudást is kapnak, az állatkert pedig fantasztikus környezet ehhez. A szülőknek nem könnyű kielégíteni a kisgyerek szerteágazó kíváncsiságát, mi sem szeretnénk lenyesegetni Bora szárnyait.

A rendezvény a HVG Kiadó ötlete volt, a Toffifee és az OTP rögtön melléjük állt támogatóként. Az élménynapon a gyerekek önfeledten kalandozhatnak az állatok és a tudományok birodalmában: 14 állomáson mehetnek végig, minden helyszínen pecsétet kapnak kis térképükre, a végén pedig ajándékot.

– Nekem az tetszett a legjobban, amikor szívószálból sípot csináltunk. Pont olyan hangot adott ki, mint egy páva. Amikor a fiúpáva meghallotta, rögtön szétnyitotta a gyönyörű szárnyait – meséli a kilencéves Zsanna. A nővére hozzáteszi: lehet, hogy szegény madár estére megőrül. A három lány az anyukájával jött. Másnap a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumba készülnek, a japán hétvégét nézték ki maguknak.

A Tapizoo-Ausztráliánál egy cápa állkapcsát és éles fogazatát lehet megtapintani, s ki kell találni, milyen állat tojása „pihen” a fészekben. Kevesen jönnek rá, hogy egy emué. Arrébb a kígyó levedlett bőrét nagyon óvatosan érintik meg a gyerekek. Aztán az ausztrál őslakosok bumerángját vehetik szemügyre. De hogy ne csak komoly tudományokról szóljon a nap – miként a Matekmágusok vagy a Történelmi kalandozások állomáson –, a Star Warsból is kapnak kérdéseket a gyerekek. Itt a robotok világával ismerkedhetnek, a földre rajzolt útvonalon távirányítóval kell végigvezetni az űrterepjárót. S mivel a gyerekeknek óriási a mozgásigényük, ezért a szövevényes barlangrendszerből csak csúszva-mászva lehet kikeveredni.

Vali és a kisfia, Bálint Miskolcról a reggeli vonattal érkeztek. – Mifelénk kevés a családi program, a kocsonya- és az operafesztiválon kívül nem sok minden történik. Bálint nagyon érdeklődő, szívesen jöttünk – mondja az édesanya, miközben a srác éppen rakétát eszkábál össze.

Kedves szülők, nem vitás: a gyerekek sokkal inkább szeretnek önökkel együtt csámborogni és élményeket gyűjteni, semmint otthon a tévé vagy a számítógép előtt ücsörögni…

Ezek is érdekelhetnek