Ára van az árnyéknak

Mindaddig, míg nincsenek nagy fáink, lugasunk a kertben, sok gondot jelent az árnyékolás – legyen szó a teraszról vagy a gyerek homokozójáról.

Család-otthonL. G.2015. 06. 23. kedd2015. 06. 23.

Kép: Napernyö napsütés nyár nyaralás otthon medence fürdözés fürdés gyerekek játszanak játék 2015.06.12. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ára van az árnyéknak
Napernyö napsütés nyár nyaralás otthon medence fürdözés fürdés gyerekek játszanak játék 2015.06.12. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A legkézenfekvőbb megoldás a klasszikus napernyő, már kaphatók nagyobb darabok akár három méter átmérőjű ernyővel is. Maga az ernyő nem is drága, a talp már inkább, a szettet 15 ezer forint alatt nem ússzuk meg. Nagy hátránya, hogy szeles időben balesetveszélyes.

Több barkácsolást igényel, ám olcsóbb, ha árnyékoló vitorlát választunk. Kaphatók készen, de méretre is gyártathatjuk, ez utóbbit felszerelik. Ezekkel a többnyire háromszög, esetenként téglalap alakú vásznakkal a terasz és a bejárat elől elfoghatjuk a napot anélkül, hogy fülledtté válna alatta a levegő. Áruk 10 ezer forinttól indul. Választhatjuk az árnyékoló pavilont is, a legegyszerűbb, 2,5 x 2,5 méteres 8 ezer forintért kapható. A sátras pavilonok ára mérettől, extráktól függően több százezerig is felmehet. Egyesek szúnyoghálóval is kiegészíthetők, jól bírják az esőt és a szelet. A pergola árnyékolók gyakorlatilag a növényekből kialakított lugast helyettesítik. Kifeszített acélsodronyokra fűzhetjük fel a méretre szabott vászondarabokat, ügyelve rá, hogy a szél keltette légnyomást az elhelyezéssel egyenlítsük ki. Az interneten 14 ezerért találtunk komplett pergolavázat sodronyokkal, ehhez jön még a vászon ára, ami akár 30 ezer is lehet.

A napvitorlákat tavasztól őszig kint hagyhatjuk, csak az ősz végén érdemes leszerelni. Az esőálló változatok drágábbak: egy 6 négyzetméteres vitorla 40 ezer forint körül kapható.

Ha a ház telibe kapja a napot, választhatunk külső mozgatható árnyékolókat is. A színes PVC vagy textilvászon jól mutat, s szabályozhatjuk, mennyi napsütést szeretnénk beengedni. A jó minőségű napellenző hosszú évekig használható, nem csak két-három szezonban. A gyártók helyszíni felmérés alapján egyedi ajánlatot is adnak, legyen szó akár extraszéles felületről vagy állítható dőlésszögű megoldásról. Ebben a kategóriában már a tekerőstől a villanymotorral hajtott napellenzőig széles skálán és áron mozognak a termékek. Ha nincs redőnyünk vagy reluxánk, az ablakokat napvédő fóliával is ellenállóbbá tehetjük, az áruk 10 000 Ft/nm-nél kezdődik.

A fólia képes a beáramló hőmennyiség akár 80%-át is kiszűrni, megóvja a bútorokat és a szőnyegeket attól, hogy a nap kiszívja őket, s a klimatizálás is olcsóbb.

Ezek is érdekelhetnek