Fájdalmas lépések

Ellepi az üzleteket az olcsó papucs, a fiatalok által kedvelt színes, műanyag flip-flop, amit hajdanán strandpapucsnak hívtunk. Emellett a divat a másik végletet is kínálja: a magas, telitalpas papucsokat és szandálokat. Az ortopéd orvosok pont ezektől a lábravalóktól óvják a nőket. A lapos papucsok rugalmatlan, kemény műanyag talpa nem csillapítja azokat a rezgéseket, melyek járás közben hatnak a lábra, ami pedig ízületi és gerincpanaszokat eredményezhet. A kényszertartás – hogy ne essen le a papucs – íngyulladást, húzódást okozhat. Már a kisebb sarok, a kétcentis alátámasztás is csökkentheti a panaszokat.

Család-otthon(lg)2015. 06. 23. kedd2015. 06. 23.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Fájdalmas lépések Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A lábujjak közé illeszthető papucspánt gyakran kidörzsöli a bőrt, ami így könnyen elfertőződhet. A magas, telitalpú cipőknek pedig az a legnagyobb veszélye, hogy könnyen kibillenhetünk az egyensúlyunkból, s akkor kibicsaklik a boka.

A nem megfelelő cipő viselése nemcsak láb-, hanem derék- és fejfájást is okozhat, mert a nyaki izmok megmerevednek, s nyomni kezdik a közeli idegeket. A minőségi, jó felépítésű lábbeli nem olcsó, de hosszú távon kifizetődő. Naponta 8-10 ezer lépést teszünk meg, egyáltalán nem mindegy, hogy kényelmesen vagy fogcsikorgatva.

Ezek is érdekelhetnek