Lelkiző belek

Beigazolódhat a mondás: az vagy, amit megeszel. Manapság egyre többen – hazánkban mintegy 25 ezren – szenvednek gyulladásos bélbetegségben, ami a lelkiállapotukra is kihat.

Család-otthon(pe)2015. 06. 01. hétfő2015. 06. 01.

Kép: joghurt evés táplálkozás élő flóra gyomor bélrendszer emésztés 2015 15 23 Fotó: Kállai Márton

Lelkiző belek
joghurt evés táplálkozás élő flóra gyomor bélrendszer emésztés 2015 15 23 Fotó: Kállai Márton

Ha idegesek vagyunk, nincs étvágyunk, összeszorul a gyomrunk – nem újdonság. Meglepőbb azonban, hogy a bélrendszerre manapság második idegrendszerként tekintenek. A belekből ugyanis – a bolygóideg közvetítésével – fontos információk érkeznek az agyba. A bélben keletkezik a kedélyállapotunkat, az étvágyunkat és a szexuális vágyunkat is befolyásoló hormon, a szerotonin legnagyobb része. Ha alacsony a szintje, romlik a kedélyünk, migrén, fülzúgás jelentkezhet. Az emésztőszervi problémák ezért nem csak rossz közérzetet, de akár depressziót is okozhatnak.

Az immunanyagok 70 százaléka ugyancsak a bélrendszerben termelődik, így a szervezet egészséges működése múlik azon, hogy odabenn minden rendben van-e. Ha felborul a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlya, autoimmun betegségek is kialakulhatnak. A kutatók szerint az agy és a bélidegrendszer kapcsolatának jobb feltérképezése segítheti egyes kórok diagnózisát: feltehetően a Parkinson- kór első jelei is hamarabb megmutatkoznak a bélben, mint az agyban.

Bizonyított tény, hogy a bélflóra egészségét szolgáló pre- és probiotikumok segítik megelőzni a betegségeket. Az utóbbiak legjobb forrása csecsemőkorban az anyatej. Így a szoptatott babákat a későbbi emésztőszervi betegségek kevésbé veszélyeztetik. A testmozgás, a sok folyadék és az elegendő rosttartalom ugyancsak a jó emésztést szolgálja.

Ezek is érdekelhetnek