Merész hölgyek, szégyenlős férfiak - Az intimtorna-tréner így lát bennünket

A MEDENCEALAPI izmok edzése nőknek, férfiaknak, gyerekeknek egyaránt hasznos – hívja fel a figyelmet Jovánovics Ágota intimtorna-tréner. E tornát a kínai császároknak fejlesztették ki, hogy ágyasaikkal együttlétük során ne valljanak kudarcot...

Család-otthonKeresztény Gabriella2015. 06. 25. csütörtök2015. 06. 25.

Kép: Jovanovics Ágota intimtorna 2015.05.28. fotó: Németh Andás Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Merész hölgyek, szégyenlős férfiak - Az intimtorna-tréner így lát bennünket
Jovanovics Ágota intimtorna 2015.05.28. fotó: Németh Andás Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ágota testneveléstanár, évekig dolgozott az Urológiai Klinikán, a Heim Pál Kórházban tornával rehabilitált gyermekeket, magánklinikán potencianövelő tréninget tartott, önállóan pedig csaknem tíz éve gyógytréner.

– Milyen panaszok esetén ajánlott a medencelapi izmokat speciális tornával erősíteni?

– A nőknél a kismedence gátizmai nagy szerepet játszanak a vizelet- és széklettartásban, a szexualitásban. Ha az altesti izmok szülés, nőgyógyászati vagy urológiai műtét után, netán a változó korban meggyengülnek, annak tipikus tünete az akaratlan vizeletvesztés, a hüvely- és végbélgyengeség vagy az aranyér.
A férfiaknál az érintett szervek: here, hólyag, prosztata, hímvessző. Az izomcsoportok közül a tartó izomlemezek fontosak, az izmok edzésével a férfiasság is erősíthető. Gyerekeknél szintén a medencealapi izmok gyengeségei okozhatnak éjszakai ágybavizelést vagy vizelet-visszatartási gondokat. Ennek szervi és genetikai eredetű okai is lehetnek: lusta vagy kicsi a hólyag, rövid a húgycső, de családi bajok, iskolaváltás miatti lelki zavarok is állhatnak a háttérben. Tornáztatással e panaszok csökkenthetők, akár megszüntethetők.
Bármely életkorban érdemes az öthetes, alkalmanként egyórás tanfolyamon a gyakorlatokat megtanulni, majd otthon is elvégezni – ez a minimális időtartam ahhoz, hogy valaki önmaga is elboldoguljon. Mivel a torna orvosi kezelések kiegészítő terápiája, nem javasolt abban az esetben, ha valamilyen szerv gyulladt állapotban van. A tréning megkezdése előtt urológiai, andrológiai kivizsgálás szükséges.

– Tíz év tapasztalatai alapján kikkel könnyebb az együttműködés?

– A nők nyitottabbak, velük az egyéni torna mellett csoportos tanfolyamot is tartok, örülnek, ha kibeszélhetik magukból a problémáikat.
A férfiak jóval szégyenlősebbek, sokszor orvoshoz is csak végső esetben, a családjuk, feleségük unszolására mennek, hát még egy női gyógytrénerhez!
Náluk a csoportos tréning szóba sem jöhet, csak egyszemélyes tornára hajlandók. Ám ha ők belevágnak, elképesztően hatékonyak és céltudatosak. Gyerekcsoportom sincs, mert együtt nehezen kezelhetők, számukra egyéni tréninget tartok 5-től 15 éves korig. Bár nekem még nincs, imádom a gyerekeket, s ezt megérzik. Sok emlékezetes esetem egyike egy hatéves kisfiúhoz kötődik. Az anyukája szakorvosi kivizsgálás után hozta tornára: szervi baja nem volt, mégis gyakran bepisilt, s az ősztől iskolába készült. A tündéri kölyökkel szépen is haladtunk. A mamája egyszer csak megsúgta: a fiú otthon nem végzi a gyakorlatokat, mert Ágota nénivel a legjobb tornázni!

Ezek is érdekelhetnek