Napimádó kertészkedők

Aki kellemes időben kertészkedik, több legyet is üt egy csapásra: elvégzi a testmozgást, szépen lebarnul, s mivel az ágyásokat is rendbe teszi, megterem az egészséges zöldség. Mindennek során csupán néhány szabályt kell betartani – tanácsolják az orvosok. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyászallergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa minden tavasszal és nyáron találkozik olyan betegekkel, akik a fitofotodermatitisz (napozás során egyes növényekkel való érintkezés miatti bőrgyulladás) tüneteitől szenvednek.

Család-otthon(p. e.)2015. 06. 10. szerda2015. 06. 10.

Kép: Kertészkedés locsolás saláta munka Csömöri fogyatékosok otthona 2013.05.02. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Napimádó kertészkedők
Kertészkedés locsolás saláta munka Csömöri fogyatékosok otthona 2013.05.02. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A panaszokat a furokumarin vegyület okozza, amely fényérzékennyé teszi a bőrt. Ez az anyag a petrezselyem, a zeller és a paszternák mellett megtalálható a kankalinban, a kaukázusi medvetalpban és egyes gyomnövényekben is. Ha ezek levele a bőrhöz ér, azt követően csúnya égési sérüléseket szenvedhet a napon kertészkedő: mivel ez allergiás reakció, orvoshoz kell fordulni. Nem árt tudni, hogy e kellemetlenségeket – bőrpír, viszketés, hólyag – a fényvédő krém nem előzi meg, csakis a védőruházat viselése segít.

A pollenallergiások is óvatosan merészkedjenek ki a kertbe. Nem mindegy, mikorra időzítik a munkát, ugyanis a pollenek száma a levegőben hajnali 5 és délelőtt 10 között a legmagasabb. A szeles, száraz, napos idő ugyancsak kedvez a pollenek „támadásának”. Érdemes a túlérzékenyeknek a kevés pollent szóró virágokat ültetniük: begónia, dália, százszorszép, rózsa, petúnia, tulipán, nárcisz, írisz, liliom. A fák közül nem ajánlatos viszont a kőris-, nyír-, nyár-, fűzfa, a mogyoró és a ciprusfélék ültetése.

Aki megfogadja a doktorok szavát, a füvet is csak maszkban, szemüvegben nyírja.

Ezek is érdekelhetnek