Fényérzékenységet okoz - Kellemetlen mellékhatás

Nem kell ahhoz órákat a napon tölteni, hogy leégjünk: egyes gyógyszerek és kenőcsök hasonló kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, ha fedetlen testtel sokat tartózkodunk a szabadban.

Család-otthon(he)2015. 07. 30. csütörtök2015. 07. 30.
Fényérzékenységet okoz - Kellemetlen mellékhatás

A panaszokat – vörös, viszkető, hólyagos, hámló foltokat, ekcémaszerű kiütéseket – a nyáridőben szedett, fényérzékenységet okozó antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, ízületi fájdalmakra használt krémek, vízhajtók, szívritmus-szabályozók és a gombaölő készítmények idézhetik elő – figyelmeztet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

E patikaszerek közül egyik-másik felerősíti a napfény hatását, úgynevezett fototoxikus reakciót váltanak ki a Napnak kitett bőrfelületeken: leginkább a lábszárakon, az alkarokon a póló vonaláig, a nyakon, a dekoltázson, az arcon.

A fényérzékenységet okozó hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek fotoallergiát is előidézhetnek. Allergiára akkor kezdhetünk gyanakodni, ha a tünetek nemcsak a fénnyel érintkező, hanem más bőrfelületeken is megjelennek. A panaszokat megelőzhetjük, ha gondosan elolvassuk a gyógyszerek használati utasítását. Amennyiben a gyártó arra figyelmeztet, hogy a készítmény fényérzékenységet okozhat, alkalmazásának ideje alatt kerüljük a közvetlen napfényt, illetve használjunk magas faktorszámú napvédő krémet, viseljünk könnyű, szellős, de zárt ruhát. Ha jelentkeznének a panaszok, a kezelésükhöz általában antihisztamint és gyulladáscsökkentő krémeket rendel az orvos.